Οι μεταρρυθμίσεις στη λίστα Βαρουφάκη

  • Μαξίμου: Θα φέρουμε στη Βουλή τη νέα συμφωνία το καλοκαίρι!
    Φωτ.: Ορέστης Παναγιώτου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Στα χέρια των πιστωτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται από το βράδυ της Δευτέρας το έγγραφο με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Αθήνα.

Η γνωστή πια ως «λίστα Βαρουφάκη», σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την κατάργηση των κινήτρων για πρόωρη συνταξιοδότηση και τη συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων. «Πρόκειται για μια προφανή προσπάθεια ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση μεταξύ των προεκλογικών δεσμεύσεων να μην γίνουν περικοπές στις συντάξεις και των απαιτήσεων της τρόικας», σχολιάζει το πρακτορείο.

Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη σταδιακή εφαρμογή ενός νέου πλαισίου για τις κατώτατες συλλογικές συμβάσεις, ενώ στόχος είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού να γίνει σε βάθος χρόνου. «Πάντως το εύρος και το χρονοδιάγραμμα θα αποφασιστούν σε συνεννόηση με τους θεσμούς», λέει το Reuters.

Στη λογική της αντιμετώπισης της «ανθρωπιστικής κρίσης» στα μέτρα που κατατέθηκαν στους εταίρους υπάρχει πρόβλεψη για τη δωρεάν ηλεκτροδότηση των φτωχών νοικοκυριών και τη δωρεάν σίτιση των απόρων.

Η Ελλάδα δεσμεύεται επίσης να κάνει μεταρρυθμίσεις στη φορολογική πολιτική της και να αναθεωρήσει και να ελέγξει τις δαπάνες σε «όλους τους τομείς» των δημόσιων οικονομικών. Έτσι, προτείνεται η αναμόρφωση του μισθολογίου στο Δημόσιο (χωρίς περαιτέρω μείωση του βασικού μισθού αλλά και χωρίς αύξηση του μισθολογικού κόστους), να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και να παταχθεί η διαφθορά.

Στη λίστα Βαρουφάκη υπάρχει η δέσμευση ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί όσες ιδιωτικοποιήσεις έχουν ήδη προχωρήσει. Προτείνεται δε να γίνει αξιολόγηση σε όσα περιουσιακά στοιχεία δεν υπάρχει διαγωνισμός.