24 Φεβρουάριος 2015, 10:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Φεβρουάριος 2015, 10:39

Πομάκοι καταγγέλλουν Καραγιουσούφ για «πολιτισμική γενοκτονία»

  • Πομάκοι καταγγέλλουν Καραγιουσούφ για «πολιτισμική γενοκτονία»
    O Αϊχάν Καραγιουσούφ κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης (ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Με πολύ σκληρές εκφράσεις συνοδεύει καταγγελία του κατά του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ νομού Ροδόπης, Αϊχάν Καραγιουσούφ, ο «Πανελλήνιος Σύλλογος Πομάκων» και η εφημερίδα Ζαγάλισα. Οι Πομάκοι του καταλογίζουν «στάση ανάλογη με εκείνη των Γκρίζων Λύκων» και καταγγέλλουν ότι εκφράζοντας την αντίθεσή του στη χρήση της λέξης Πομάκοι, «σαν να μην υπάρχουν 40.000 Πομάκοι στην ελληνική Θράκη [...] συνεχίζει την πολιτική της πολιτισμικής και γλωσσικής γενοκτονίας» των ανθρώπων αυτών.

Αφορμή για την καταγγελία στάθηκε η εκδήλωση πρόθεσης εκ μέρους του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, να θέσει ευνοϊκή ποσόστωση στην πρόσληψη αστυνομικών για (μεταξύ άλλων) Πομάκους και Ρομά. Οι Πομάκοι συγχαίρουν τον Πανούση για τις πρωτοβουλίες του και τον καλούν «να μην υπαναχωρήσει στις σκοταδιστικές και αντιδημοκρατικές αντιλήψεις». Γι’ αυτό ακριβώς άλλωστε κατηγορούν τον Αϊχάν Καραγιουσούφ. Ότι παρόλο που είναι βουλευτής αριστερού, δημοκρατικού κόμματος, «επέλεξε να συνταχθεί με τις πλέον σκοταδιστικές και ακροδεξιές αντιλήψεις μερίδας των μουσουλμάνων της Θράκης».


(φωτ.: ΑΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Πυρά εξαπολύουν και κατά «φορέων της ελληνικής πλευράς, οι οποίοι μέχρι πριν λίγα χρόνια πολτοποιούσαν εκπαιδευτικά εγχειρίδια και πολιτισμικούς οδηγούς (πρώην νομαρχιών, αλλά και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), επειδή ανέφεραν την ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΛΕΞΗ: Πομάκοι».

Τέλος, καλούν την ελληνική κυβέρνηση και τον υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά «να αποσύρουν τον ρατσιστικό νόμο 3647/2008 (άρθρο 23), ο οποίος καθιερώνει ποσοστό 0,5% για την εισαγωγή μουσουλμανοπαίδων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ομαδοποιεί τους Πομάκους, εκόντες άκοντες, με τους άλλους μουσουλμάνους της Θράκης». Η πρότασή τους είναι «να εισάγονται με ποσόστωση 0,2% Πομάκοι, 0,2% τουρκογενείς και 0,1% Ρομά». Αυτό θεωρούν ότι συνιστά «εκδημοκρατισμό» και «ανταποκρίνεται στην πληθυσμιακή και εθνοτική πραγματικότητα της ελληνικής Θράκης».