24 Φεβρουάριος 2015, 00:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Φεβρουάριος 2015, 01:14

Η Λαγκάρντ αποκλείει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

  • Λαγκάρντ: Η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος του ΔΝΤ

Παρά τις ολοένα αυξανόμενες προβλέψεις ότι είναι πιθανό το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ υπογραμμίζει ότι το Grexit δεν είναι μέρος του παιχνιδιού και δεν συζητείται.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Ελληνοαμερικανίδα δημοσιογράφο και επιχειρηματία, Αριάννα Χάφινγκτον και την ιστοσελίδα Huffington Post, η Λαγκάρντ είπε ότι «αυτό που συζητείται είναι πως θα εμπιστευτεί ο ένας τον άλλον για να προχωρήσουμε μαζί» για να προσθέσει πως «έφτασε η ώρα να ακούσουμε ο ένας τον άλλον. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα έχουμε πρόοδο».

Όπως διευκρίνισε η Κριστίν Λαγκάρτν «αυτή τη στιγμή, το θέμα αφορά αυτή καθ' αυτήν την ελληνική οικονομία. Το ζητούμενο είναι η ελληνική οικονομία, μέσα από ένα συνολικό σχέδιο, να μπορέσει να γίνει πιο ισχυρή και πιο αποτελεσματική, ώστε να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας θέσεων εργασίας».

«Πρέπει οι πιστωτές να λάβουν υπόψη τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, τις δυσκολίες και τις θυσίες του» είπε.

Για αυτό και ζητά από την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει «τα κατεστημένα συμφέροντα, τα προστατευόμενα επαγγέλματα, και την ακαμψία σε ορισμένες αγορές» υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα αυτά μπορούν να απελευθερώσουν την παραγωγικότητα και να οδηγήσουν σε βιώσιμη ανάπτυξη.
«Πολύ συχνά, οι μεταρρυθμίσεις είναι επώδυνες και συγκρούονται με συγκεκριμένα συμφέροντα. Όμως, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες, γιατί θα κάνουν την χώρα πιο ανταγωνιστική, πιο αποτελεσματική και πιο παραγωγική. Χωρίς αυτές, οι θυσίες πάνε χαμένες» είπε.

Αναφερόμενη στους πιστωτές η διευθύντρια του ΔΝΤ είπε ότι «σ' αυτή τη διαδικασία πρέπει οι πιστωτές να λάβουν υπόψη τις προσπάθειες του ελληνικού λαού, τις δυσκολίες και τις θυσίες κι αυτές πρέπει να αναγνωριστούν και πρέπει να καταλήξουμε σε ένα αποτελεσματικό και βιώσιμο σχέδιο για να βοηθηθεί η Ελλάδα».

Πάντως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο «θα συνεχίσει και είναι έτοιμο να βοηθήσει την ελληνική κυβέρνηση να αξιολογήσει με ποιες αλλαγές επιθυμεί να προχωρήσει πρώτα».