23 Φεβρουάριος 2015, 18:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Φεβρουάριος 2015, 18:26

Χτυποκάρδια στην Αθήνα προκαλεί η αυριανή τηλεδιάσκεψη

  • Βαρουφάκης: Ήταν ιδανική επιλογή η Παναρίτη
    Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη Τύπου, μετά από συνεδρίαση του Eurogroup (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Από ώρα σε ώρα «κλειδώνει» η πρώτη λίστα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, η οποία περιέχει τις πρώτες μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να εγκριθούν από τους δανειστές μας, ώστε να ξεμπλοκάρει η τετράμηνη παράταση που υποσχέθηκε το Eurogroup.

Την ίδια ώρα τα… χτυποκάρδια στην Αθήνα μεγαλώνουν μια και αύριο θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που θα αποφασίσει για το εάν θα ανάψει το… πράσινο φως ή όχι στο Μαξίμου. Ένα Μαξίμου που δοκιμάζεται από την πρώτη εσωκομματική του κρίση με τις δηλώσεις του Μανώλη Γλέζου, αλλά και της αριστερής πλατφόρμας να προκαλούν πονοκεφάλους.

Να θυμίσουμε ότι ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μετά το Eurogroup της Παρασκευής και τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου, είχε δηλώσει σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης των Ευρωπαίων δανειστών στον κατάλογο με τις ελληνικές προτάσεις αναφορικά με τη συνέχιση της δανειακής σύμβασης: «Εάν πουν ναι, θα κάνουμε ένα teleconference στο οποίο δεν θα υπάρξει κάποια ψηφοφορία, απλά θα ακούσουμε τις απόψεις της Λαγκάρντ, του Ντράγκι και του Μοσκοβισί γι' αυτόν τον κατάλογο. Και οι απόψεις τους θα είναι ναι ή όχι».

Επί της ουσίας δηλαδή, σύμφωνα με τα όσα έχει προαναγγείλει ο υπουργός Οικονομικών, στην αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης, οι «θεσμοί», δηλαδή το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τοποθετηθούν επί του καταλόγου με τις ελληνικές προτάσεις που θα έχουν λάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας να υποβληθεί η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Ελλάδα για να επεκταθεί για το επόμενο τετράμηνο η ισχύουσα δανειακή συμφωνία.

Η συνεδρίαση αυτή πάντως δεν θα είναι το τελευταίο «επεισόδιο» της συμφωνίας, καθώς ακόμα εκκρεμεί η επικύρωσή του από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, τα οποία μπορεί μέχρι τελευταία στιγμή να ζητήσουν αλλαγές.

Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι υπάρχουν αρνητικές αντιδράσεις από τη Γερμανία, ειδικά αναφορικά με το σχέδιο νόμου για τις 100 δόσεις, το οποίο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι θα περιλαμβάνεται στη λίστα των μέτρων της Αθήνας.

Από τη μεριά του  ο εκπρόσωπος Τύπου του Σόιμπλε, Μάρτιν Γέγκερ, επιμένει στη σκληρή γραμμή δηλώνοντας ότι «η Ελλάδα δεσμεύτηκε να μην κάνει τίποτα χωρίς τη συνεργασία των θεσμών».