22 Φεβρουάριος 2015, 20:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Φεβρουάριος 2015, 20:06

Μελβούρνη: Ξεκίνησε η εκστρατεία «Μιλάμε ελληνικά τον Μάρτιο»

  • Μελβούρνη: Ξεκίνησε η εκστρατεία «Μιλάμε ελληνικά τον Μάρτιο»

Με μεγάλη επιτυχία έγιναν χθες στη Μελβούρνη τα εγκαίνια της εκστρατείας «Μιλάμε Ελληνικά το Μάρτιο» με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μητρικής Γλώσσας, από τη Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στη Μελβούρνη Χριστίνα Σημαντηράκη, ενώ προβλήθηκε και μήνυμα του πρέσβη της Ελλάδας στην Αυστραλία, Χαράλαμπου Δαφαράνου. Οι Έλληνες διπλωμάτες χαρακτήρισαν την πρωτοβουλία «εξαιρετικής σημασίας».

Οι διοργανωτές της εκστρατείας θυμήθηκαν τον πρώην πρωθυπουργό και καθηγητή Ξενοφώντα Ζολώτα, που είχε εκφωνήσει δύο λόγους στην Ουάσιγκτον (στις 26 Σεπτεμβρίου 1957 και στις 2 Οκτωβρίου 1959), οι οποίοι έμειναν μνημειώδεις.

Αναφορά στον καθηγητή Ξενοφώντα Ζολώτα

Υποτίθεται ότι η γλώσσα της ομιλίας του εμπνευστή και συντονιστή της εκστρατείας Μάικ Ζαφειρόπουλος ήταν η αγγλική. Κατ' ουσίαν όμως, με την αφαίρεση λίγων συνδέσμων, άρθρων και προθέσεων η γλώσσα του, όπως και οι ομιλίες του Ξ. Ζολώτα, ήταν η ελληνική. Το ακροατήριό του Μ. Ζαφειρόπουλου παρότι αποτελούσαν και άτομα που δεν μιλούσαν ελληνικά, δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα στην κατανόηση της ομιλίας του.

Αυτός ήταν και ο στόχος της ομιλίας του: Να πειστούν τα άτομα ελληνικής καταγωγής που δεν μιλούν την γλώσσα ότι πρόκειται «για μια γλώσσα που ομιλείται εδώ και χιλιάδες χρόνια και που έχει δανείσει χιλιάδες λέξεις της στην αγγλική γλώσσα».

Απαγγελία του «'Αξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι οργανωτές επέλεξαν μαθητές ελληνικών σχολείων που απήγγειλαν το «'Αξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη και διάβασαν την ομιλία του όταν παρέλαβε το Νόμπελ Ποίησης για να υπογραμμίσουν το γεγονός ότι οι Έλληνες έχουν το ιστορικό προνόμιο να μιλούν την ίδια γλώσσα με τον Όμηρο.

Ο Μ. Ζαφειρόπουλος σημείωσε ότι η ελληνική γλώσσα έχει συνεχή ζώσα παρουσία πάνω από 4.000 χρόνια - όσα και η κινεζική. Το Guinness Book of Records (GBR) έχει χαρακτηρίσει την ελληνική γλώσσα ως την πλουσιότερη στον κόσμο, με 5 εκατομμύρια λέξεων και 70 εκατομμύρια τύπους λέξεων!

Μια στις 12 αγγλικές λέξεις προέρχεται από την ελληνική γλώσσα

Πάλι σύμφωνα με το GBR, η αγγλική γλώσσα έχει 490.000 λέξεις, από τις οποίες 41.615 προέρχονται από την ελληνική γλώσσα. Σε ένα τυπικό λεξικό της αγγλικής με γύρω στις 75.000 λέξεις, περίπου 5% προέρχονται απευθείας από την ελληνική γλώσσα. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί με το λεξιλόγιο ενός μέσου αγγλόφωνου ατόμου.

Στην εκδήλωση, που παρουσίασε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συνδέσμου Καίτη Αλεξοπούλου, μίλησαν επίσης ο εργατικός βουλευτής Σταύρος Δημόπουλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας, Βασίλης Παπαστεργιάδης αλλά και ο ιερέας Ευμένιος από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας που στηρίζει την εκστρατεία. Παρευρέθηκαν εκπρόσωποι ομογενειακών οργανισμών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.