21 Φεβρουάριος 2015, 11:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Φεβρουάριος 2015, 11:32

Κουρουμπλής: Προαναγγέλλει σκάνδαλο με ιδιωτικές εταιρείες

  • Κουρουμπλής: Προαναγγέλλει σκάνδαλο με ιδιωτικές εταιρείες

Την αποκάλυψη, την ερχόμενη εβδομάδα, σκανδάλου με ιδιωτικές εταιρείες προαναγγέλλει ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στην Εφημερίδα των Συντακτών. Μετά τις ασφαλιστικές εταιρείες που με την ανοχή, όπως καταγγέλλει, των προηγούμενων κυβερνήσεων ζούσαν «παρασιτικά» με τη δημόσια χρηματοδότηση αναμένονται αποκαλύψεις για τις ιδιωτικές εταιρείες.

Όπως τονίζει, η χώρα μας έχει ιδιωτική δαπάνη 45%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 25%. Για την Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων ο υπουργός Υγείας δηλώνει ότι μπορεί και να μην την καταργήσει. «Σε έναν χρόνο τίποτα στο δημόσιο νοσοκομείο δεν θα θυμίζει τη σημερινή κατάσταση», επισημαίνει και υπόσχεται δωρεάν νοσοκομειακή περίθαλψη και φαρμακευτική περίθαλψη με διαβάθμιση στους πολίτες.

Πριμοδοτήθηκε ο ιδιωτικός τομέας σε βάρος του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλισμένων τα τελευταία χρόνια. Τι λένε οι αριθμοί;
Η Ελλάδα έχει ιδιωτική δαπάνη Υγείας κοντά στα 45%-46% όταν το μέσο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 25%. Αυτό και μόνο το στοιχείο δείχνει ότι οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν ουσιαστικά ευνόησαν τον ιδιωτικό τομέα.

Μιλήσατε τις τελευταίες ημέρες για κρατικοδίαιτες ασφαλιστικές εταιρείες με την ανοχή των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Πριν από 10-12 χρόνια ίσχυε αυτό που λέω εγώ τώρα, ότι δηλαδή, όταν ένας πολίτης είχε ιδιωτική ασφάλιση και είχε και δημόσια, πλήρωνε πρώτα η ασφαλιστική εταιρεία και μετά πλήρωνε το Δημόσιο αν έμενε κάτι. Τώρα, όλα αυτά τα χρόνια, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, έχοντας πρόσβαση στην πολιτική εξουσία κατάφεραν με την ανοχή του πολιτικού συστήματος να τα φορτώνουν όλα στο Δημόσιο. Αυτό δεν θα συνεχιστεί. Η γελάδα δεν έχει άλλο να δώσει. Τώρα έχει φυματίωση.

Για τις ιδιωτικές κλινικές;
Αρκετά ζητήματα είναι προς έρευνα και τεκμηρίωση. Την επόμενη εβδομάδα θα σκάσει ιστορία χοντρή με τις ιδιωτικές εταιρείες.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών