20 Φεβρουάριος 2015, 22:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Φεβρουάριος 2015, 22:12

Συμφωνία για τετράμηνη παράταση, με δεσμεύσεις και αστερίσκους

  • Συμφωνία για τετράμηνη παράταση, με δεσμεύσεις και αστερίσκους
    Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε χειραψία με τον Βέλγο ομόλογό του Johan Van Overtveldt, υπό το βλέμμα του Jeroen Dijsselbloem (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / consilium.europa.eu / Christos DOGAS)

Το πρώτο βήμα για να αναπνεύσει (για τέσσερις τουλάχιστον μήνες) η κυβέρνηση έγινε. Μετά από έντονο παρασκήνιο, οι διαβουλεύσεις που κράτησαν ώρες φαίνεται πως είχαν αποτέλεσμα και βρέθηκε η χρυσή τομή.

Η Αθήνα μέχρι τη Δευτέρα, ωστόσο, οφείλει να στείλει συγκεκριμένο κείμενο με τις μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να κάνει αλλά και με τα μέτρα από το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης που θα παγώσει. Στο κείμενο της συμφωνίας υπάρχει αναφορά και για το πρωτογενές πλεόνασμα

Έπειτα από τετράωρες διαβουλεύσεις μεταξύ Ντάισελμπλουμ, Βαρουφάκη, Σόιμπλε (χωρίς να βρεθούν μαζί οι υπουργοί Οικονομικών Ελλάδας-Γερμανίας) και Λαγκάρντ υιοθετήθηκε επί της ουσίας το περιεχόμενο της επιστολής Βαρουφάκη, εμπλουτισμένο με διευκρινίσεις σε ορισμένα σημεία, όπως αναφέρεται από Έλληνες αξιωματούχους.

Τη συμφωνία προσπάθησαν να μπλοκάρουν τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ελληνική πλευρά, οι Ευρωπαίοι έκαναν δεκτό το αίτημα της Αθήνας για ευελιξία στην εφαρμογή του προγράμματος και δεν υπάρχει αναφορά σε νέα μέτρα λιτότητας. Επιπλέον, συνομολογείται ότι δεν θα γίνει συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους ούτε και θα επιχειρηθεί μονομερώς η διευθέτηση του ελληνικού χρέους μέχρι τη λήξη της παράτασης (στο τέλος Ιουνίου). 

Ο έλεγχος των μέτρων του τετράμηνου προγράμματος θα γίνεται με ανταλλαγή πληροφοριών και μετάβαση ελλήνων παραγόντων στις Βρυξέλλες που θα συναντώνται με τους θεσμούς (την πρώην τρόικα).

Άλλο σημείο της συμφωνίας είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ειδικά αυτές που έχουν δημοσιονομικό κόστος. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, όλες οι εξαγγελίες της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα που επιβαρύνουν το σκέλος των κρατικών δαπανών θα υλοποιηθούν «περιορισμένα» στη διάρκεια αυτού του τετραμήνου.

Τη συμφωνία προσπάθησαν πάντως να μπλοκάρουν τόσο η Ισπανία όσο και η Πορτογαλία, χωρίς τελικά να τα καταφέρουν.