20 Φεβρουάριος 2015, 15:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Φεβρουάριος 2015, 14:24

Ανάσταση φέτος για πρώτη φορά από το 1922 στον Άγιο Βουκόλο Σμύρνης

  • Ανάσταση φέτος για πρώτη φορά από το 1922 στον Άγιο Βουκόλο Σμύρνης
    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στη λειτουργία στον Άγιο Βουκόλο Σμύρνης

Μοναδικές στιγμές, όπως όλα δείχνουν, επιφυλάσσει το 2015 για τους Μικρασιάτες που μετά την πρόσφατη λειτουργία στον Άγιο Βουκόλο της Σμύρνης χοροστατούντος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, θα έχουν την ευκαιρία να λειτουργηθούν για πρώτη φορά από το 1922 στις Ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής και της Αναστάσεως στον ίδιο ναό.

Τουλάχιστον αυτή την υπόσχεση έδωσε ο δήμαρχος της πόλης Αζίζ Κοτζάγλου στον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον αρχιμανδρίτη Κύριλλο Συκή.

Επιπλέον, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα λειτουργήσει και επί του Τάφου του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στις 8 Μαΐου, ημέρα της μνήμης του, μετά από πρόσκληση του δημάρχου Εφέσου Νταχί Ζεϊνέλ Μπακιτσί.


Η Πατριαρχική Λειτουργία στον Άγιο Βουκόλο Σμύρνης

Τα γεγονότα αυτά δεν είναι τα μόνα που κάνουν την Ορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης να αισθάνεται πιο κοντά στη χριστιανοσύνη και τις ελληνικές ρίζες. Φέτος στην περιοχή πραγματοποιήθηκε και το συνέδριο «Οι Άγιοι της Σμύρνης και της Ιωνίας κατά τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες».

Τα θέματα που απασχόλησαν τους συνέδρους επικεντρώθηκαν σε πρόσωπα των οποίων ο βίος και το έργο συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με την ιστορία της Εκκλησίας της Σμύρνης και της ευρύτερης περιοχής της Ιωνίας, όπως είναι οι Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος, άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος, άγιος Βουκόλος, άγιος Πολύκαρπος Σμύρνης, άγιος Πιόνιος, αγία Ειρήνη η μεγαλομάρτυς και άγιος Ειρηναίος Λυώνος, ο εκ Σμύρνης ορμώμενος.

Στο συνέδριο αναδείχθηκε ο αγιολογικός πλούτος των εκκλησιών της Ιωνίας και ιδιαιτέρως της Σμύρνης, καθώς και τα προβλήματα της ιστορικής τεκμηρίωσης πολλών γεγονότων τα οποία εντάσσονται στην αγιολογική παράδοση της τοπικής Εκκλησίας.