20 Φεβρουάριος 2015, 12:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Φεβρουάριος 2015, 13:18

Αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup με τα πάντα ανοιχτά

  • Αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup με τα πάντα ανοιχτά
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Η αντίστροφη μέτρηση για το Eurogroup που θα γίνει στις 16:00 στις Βρυξέλλες έχει αρχίσει, με τα «μέτωπα» των χωρών να συντάσσονται άλλα στο πλευρό της Ελλάδας και άλλα στο πλευρό της Γερμανίας.

Αυτή την ώρα όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά, παρόλο που το κλίμα φαίνεται να βελτιώνεται για τη χώρα μας. Την ώρα μάλιστα που η ελληνική πλευρά διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αλλάξει την επιστολή που απέστειλε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Γερμανός Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη βρεθεί σήμερα λύση και το θέμα να πάει (όπως είχαμε γράψει) σε Σύνοδο Κορυφής, την ερχόμενη εβδομάδα. Μιλώντας στο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk, ο Έτινγκερ τόνισε πως όλες οι πλευρές επιδιώκουν να καταλήξουν σε συμφωνία και έδωσε χρονοδιάγραμμα που οδηγεί στην τελευταία ημέρα της λήξης του προγράμματος, δηλαδή στις 28 Φεβρουαρίου. Κάτι τέτοιο θα παρατείνει την ελληνική αγωνία, μια και την ίδια χρονική στιγμή λήγει και το όριο δανεισμού των Ελληνικών Τραπεζών μέσω του ELA.

Άντι Ρίνε: «Χθες τη νύχτα υπήρξε μια ακτίνα ελπίδας ότι μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός»

Θέση υπέρ της Γερμανίας πήρε ακόμα μία χώρα του Νότου. Ο λόγος για την Πορτογαλία, που μέσω της Υπουργού Οικονομικών της, Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκ (έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα Handelsblatt) υποστήριξε ότι «Υπάρχει ένα πλαίσιο εντός του οποίου είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό το πλαίσιο είναι το τρέχον πρόγραμμα στήριξης, το οποίο πρέπει να παραταθεί». Πρόσθεσε δε ότι η χορήγηση δανείων χωρίς αντάλλαγμα «δεν είναι δυνατή για κανέναν στον κόσμο, είτε πρόκειται για την Πορτογαλία ή την Ελλάδα, είτε για εσάς και για μένα».

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Άντι Ρίνε εξέφρασε την ελπίδα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να καταλήξουν σε συμφωνία για την παράταση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας στο σημερινό Eurogroup. «Χθες τη νύχτα υπήρξε μια ακτίνα ελπίδας ότι μπορεί να επιτευχθεί συμβιβασμός [...] ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να συνεχίσει το υποκείμενο πρόγραμμα για την ενίσχυση της οικονομίας της», υποστήριξε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Helsingin Sanomat.

Τον κίνδυνο η συνεχιζόμενη διαμάχη της Ευρωζώνης με την Ελλάδα για το θέμα του χρέους να οδηγήσει σε μια κρίση εκτός ελέγχου επισήμανε με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Τζορτζ Όσμπορν.

Οι Γερμανοί εν τω μεταξύ διόλου δεν επαναπαύονται. Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επανήλθε σήμερα στην Bild για να πει: «Δεν μπορούμε να ζητάμε από τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους φορολογούμενους να πληρώνουν για να είναι η κατάσταση πιο εύκολη για την ελληνική κυβέρνηση».