20 Φεβρουάριος 2015, 12:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Φεβρουάριος 2015, 12:46

Νάουσα: Τόνοι κρασιού θα αναβλύζουν από το συντριβάνι της πόλης το 3ήμερο

  • Νάουσα: Τόνοι κρασιού θα αναβλύζουν από το συντριβάνι της πόλης το 3ήμερο
    Το συντριβάνι που θα μεταμορφωθεί το 3ήμερο της Αποκριάς

Πιστή στο πνεύμα του εντυπωσιασμού την περίοδο της Αποκριάς, η Νάουσα και φέτος είναι αποφασισμένη να μεθύσει ντόπιους και επισκέπτες με το υπέροχο ξινόμαυρο κρασί που θα γεμίσει το συντριβάνι στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Ο Οινοποιητικός Συνεταιρισμός «ΒΑΕΝΙ Νάουσα» θα ρίξει 32 τόνους ξινόμαυρο κρασί στο συντριβάνι, προκειμένου, όπως είπε ο πρόεδρος του Γιώργος Φουντούλης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, να δελεάσει τον κόσμο να το γευτεί και να αποδείξει ότι η Νάουσα είναι «Πόλη του Κρασιού».

Το χάπενινγκ αυτό είχε γίνει για πρώτη φορά το 2008 και «τρέλανε κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συνεταιρισμού προσθέτοντας ότι η εκδήλωση είχε καλυφθεί ακόμα και από το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.

Η ποικιλία σταφυλιού ξινόμαυρο, παράγεται, κατά κύριο λόγο, στην ευρύτερη περιοχή της Νάουσας και διακρίνεται για το πλούσιο «σώμα» τη γεύση και το άρωμα.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του δήμου, ο αμπελώνας της Νάουσας –που κατοχυρώθηκε νομοθετικά ως Αμπελουργική Ζώνη Ονομασίας Προέλευσης– φτάνει σήμερα τα 7.000 στρέμματα. Η συνολική παραγωγή οίνων, με Ονομασία Προέλευσης «Νάουσα», είναι της τάξης των 2.500.000 λίτρων, από τα οποία το 30-40% εξάγεται. Στην περιοχή οινοποιούνται και άλλα 2.000.000 λίτρα ερυθρών, ροζέ και λευκών οίνων.