20 Φεβρουάριος 2015, 08:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Φεβρουάριος 2015, 10:35

Πάμε για Σύνοδο Κορυφής, εάν δεν τα βρούμε σήμερα

  • Πάμε για Σύνοδο Κορυφής, εάν δεν τα βρούμε σήμερα

Το τελευταίο του χαρτί, αυτό της Συνόδου Κορυφής, ετοιμάζεται να παίξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε περίπτωση που σήμερα στο έκτακτο Eurogroup δεν βρεθεί λύση εξαιτίας της γερμανικής εμμονής.

Το θέμα της Συνόδου Κορυφής έθεσε ο πρωθυπουργός στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, αλλά και με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ. Ο Γάλλος πρόεδρος μάλιστα του επανέλαβε ότι είναι στο πλευρό της Ελλάδας και δεσμεύτηκε να θέσει το θέμα στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με την Γερμανίδα Καγκελάριο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μια τέτοια έκτακτη Σύνοδος Κορυφής θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη, και ουσιαστικά οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κληθούν να δώσουν πολιτική λύση στο ελληνικό ζήτημα, εάν σήμερα ο Σόιμπλε και οι δυνάμεις-δορυφόροι του επιμείνουν στη γραμμή της μη αποδοχής της ελληνικής πρότασης για παράταση της δανειακής σύμβασης.

Τα ενδεχόμενα, ακόμη και αλλαγής πορείας των Γερμανών είναι ακόμη ανοικτά λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup που αναμένεται να ξεκινήσει στις 4 μ.μ. το απόγευμα.

Για την ώρα πάντως, η Ευρώπη έχει κοπεί στα δύο με Γαλλία και Ιταλία να στηρίζουν την Ελλάδα, ενώ Βέλγιο και Γερμανία (Μέρκελ-Σόιμπλε) να είναι υπέρ της σκληρής γραμμής. Θετική δήλωση έκανε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ενώ η διπλωματική στάση ήταν η στάση που κράτησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.