20 Φεβρουάριος 2015, 00:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Φεβρουάριος 2015, 01:48

Τα… κινέζικα του Αλέξη Τσίπρα και οι ισχυρές σινο-ελληνικές σχέσεις

  • Τα… κινέζικα του Αλέξη Τσίπρα και οι ισχυρές σινο-ελληνικές σχέσεις
    Ο Κινέζος ναύαρχος Zhang Chuanshu έδωσε ένα μοντέλο της φρεγάτας του στον Αλέξη Τσίπρα
  • Τα… κινέζικα του Αλέξη Τσίπρα και οι ισχυρές σινο-ελληνικές σχέσεις
    Το δώρο της Ελλάδας στον Κινέζο ναύαρχο ήταν ένα ξίφος

Χαμόγελα και πολλές ευχές στα… κινέζικα αντάλλαξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με Κινέζους αξιωματούχους στη διάρκεια της τελετής υποδοχής του κινεζικού στόλου στο μεγάλο λιμάνι και με αφορμή την έναρξη της κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

«Σιν γιεν χάου» είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην επίσημη κινεζική αντιπροσωπεία και τον λαό της Κίνας, από τη φρεγάτα «CHANGBAI SHAN 989», του 18ου στόλου που σήμερα αποπλέει από τον Πειραιά. Στη διάρκεια της τελετής, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην παραδοσιακή συνεργασία Ελλάδας και Κίνας σε πολλούς τομείς καθώς και σε επίπεδο πολεμικών ναυτικών δυνάμεων με στόχο την καταπολέμηση της πειρατείας σε διεθνές επίπεδο.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις υφιστάμενες κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και εκείνες της COSCO, υπογραμμίζοντας ότι θέλουμε να υποστηρίξουμε επενδύσεις προς το κοινό συμφέρον, προς το κοινό όφελος των δύο λαών, και να αναδείξουμε το λιμάνι του Πειραιά σε κορυφαίο κόμβο μεταφορών και εμπορίου όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πριν από χρόνια ο κινεζικός λαός έδωσε έναν αγώνα κατά της αποικιοκρατίας και τώρα ο ελληνικός λαός δίνει έναν αγώνα για εδραίωση της λαϊκής κυριαρχίας στην πατρίδα μας.

Το Πεκίνο τίμησε το Πολεμικό Ναυτικό

Την ίδια ώρα, για την πολύτιμη συμβολή του στην ασφαλή απομάκρυνση Κινέζων υπηκόων από τη Λιβύη και παλαιότερα από την Αλβανία -όταν η χώρα πλήττονταν από εμφύλια σύρραξη- τιμήθηκε το Πολεμικό Ναυτικό, κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής της 18ης Συνοδευτικής Ομάδας του Ναυτικού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, που πραγματοποιήθηκε πάνω στο κατάστρωμα του δεξαμενόπλοιου CHANG BAISHAN στο λιμάνι του Πειραιά.

Ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Zou Xiali εξέφρασε για άλλη μία φορά τις ευχαριστίες του προς την ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξη της στις κινεζικές προσπάθειες για την ασφαλή απομάκρυνση Κινέζων πολιτών από τις δύο χώρες.

Ο Du Qiwen δώρισε στον αρχηγό ΓΕΝ, αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, αναμνηστική πλακέτα εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης, καθώς και ένα λάβαρο με τα εμβλήματα των κινεζικών εταιρειών, υπάλληλοι των οποίων απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από τη Λιβύη το περασμένο καλοκαίρι με τη φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ.

Επίσης, τιμήθηκαν Έλληνες εφοπλιστές που συνέδραμαν στην απομάκρυνση Κινέζων πολιτών από τη Λιβύη.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Πάνος Καμμένος, Κώστας Ήσυχος, Θοδωρής Δρίτσας, Νάντια Βαλαβάνη και Παναγιώτης Λαφαζάνης.