19 Φεβρουάριος 2015, 21:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Φεβρουάριος 2015, 20:15

Καταρρέει το σπίτι του Λουντέμη στον Εξαπλάτανο Πέλλας

  • Καταρρέει το σπίτι του Λουντέμη στον Εξαπλάτανο Πέλλας
    Φωτ.: ialmopia.gr

Την κατεδάφιση του σπιτιού όπου ένας από τους πιο πολυδιαβασμένους Έλληνες λογοτέχνες πέρασε τα παιδικά του χρόνια εισηγείται αρμόδια επιτροπή που κρίνει το κτίσμα επικίνδυνο για την ασφάλεια τόσο των περιοίκων όσο και των διερχομένων.

Το σπίτι στον Εξαπλάτανο Πέλλας στέγασε την οικογένεια του Μενέλαου Λουντέμη (ψευδώνυμο του Τάκη Βαλλασιάδη) όταν ήρθαν πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη. Το ίδιο σπίτι πριν από τριάντα χρόνια χαρακτηρίστηκε  με προεδρικό διάταγμα διατηρητέο. Το ίδιο σπίτι σήμερα στέκει ετοιμόρροπο κυρίως λόγω διαφωνιών γύρω από την κυριότητά του, συναρμοδιοτήτων φορέων και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

Οι έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου Οκτωβρίου κατάφεραν, ίσως, το τελικό πλήγμα στο σπίτι, καθώς κατέρρευσε ένα κομμάτι τοίχου στην πρόσοψη του κτηρίου, το οποίο απέκτησε και κλίση.

Πλέον, εκκρεμεί η γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, που είναι και το αρμόδιο όργανο να κρίνει, για το αν θα γίνει κατεδάφιση και ολική ανακατασκευή του διατηρητέου ή αν υπάρχει δυνατότητα αποσόβησης του κινδύνου, με ηπιότερα μέτρα, όπως αντιστηρίξεις, υποστηλώσεις, επισκευές, μερικές κατεδαφίσεις.


Φωτ.: ialmopia.gr

«Περιμένουμε τις εισηγήσεις των αρμόδιων οργάνων, τα οποία εξετάζουν τα προτεινόμενα μέτρα ασφάλειας και τον τρόπο ανακατασκευής του διατηρητέου, στην αρχική του μορφή», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Εξαπλατάνου Στέφανος Αβραμίκας, ενώ ο πρόεδρος της Κοινότητας  Νίκος Χατζηανδρέου δηλώνει απογοητευμένος που «αντί να έχουμε ένα κτήριο στολίδι, πόλο έλξης επισκεπτών, έχουμε ένα ερείπιο».

Από την πλευρά των κληρονόμων, η πληρεξούσια δικηγόρος και δισέγγονη του Μενέλαου Λουντέμη, Μαρία Σταυρίδου, εξέφρασε αγανάκτηση, γιατί, όπως είπε, «ποτέ κανένας δεν ενδιαφέρθηκε».

«Οι κληρονόμοι αποφασίσαμε και προχωρήσαμε σε –άνευ χρηματικού ανταλλάγματος– δωρεά του σπιτιού, προκειμένου οι αρμόδιοι φορείς να μπουν στη διαδικασία να ανακαινίσουν το διατηρητέο, η αποδοχή της δωρεάς έγινε, αλλά η αδιαφορία παρέμεινε», πρόσθεσε.