19 Φεβρουάριος 2015, 17:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Φεβρουάριος 2015, 17:25

Σπάνιος αετός νεκρός από φόλα στη Βλάστη Κοζάνης

  • Σπάνιος αετός νεκρός από φόλα στη Βλάστη Κοζάνης
    Φωτ.: Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης

Είναι το ισχυρότερο αρπακτικό που εντοπίζεται στην Ελλάδα, αλλά και είδος υπό εξαφάνιση καθώς έχουν απομείνει ελάχιστα ζευγάρια. Ο χρυσαετός (ή βιτσίλα) απειλείται κυρίως από τη λαθροθηρία (με σκοπό την ταρίχευση) αλλά και από δηλητηριασμένα δολώματα που προορίζονται για άλλα ζώα.

Φόλα έφαγε και ο χρυσαετός που εντόπισαν στη Βλάστη Κοζάνης θηροφύλακες, έπειτα από καταγγελίες κατοίκων ότι κάποιοι χρησιμοποιούν δηλητηριασμένα δολώματα.

Σύμφωνα με τον δασολόγο και διευθυντή της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης, Κωνσταντίνο Παπασπυρόπουλο, υπεβλήθη μήνυση κατά αγνώστου.

Όταν πετά ο χρυσαετός, διακρίνεται ο χρυσοκίτρινος λαιμός (εξού και το όνομα του) και η μακριά ουρά του. Το ενήλικο πουλί έχει χαρακτηριστικό χρυσαφί κεφάλι και αυχένα.

Τα δηλητηριασμένα δολώματα (κομμάτια κρέατος και εντόσθια ποτισμένα πιθανότατα με γεωργικό φάρμακο) ήταν διασκορπισμένα σε ακτίνα περίπου 100 μέτρων. Κατά την έρευνα των θηροφυλάκων και από τα ίχνη που βρέθηκαν στο χιόνι διαπιστώθηκε ότι τα «επισκέφθηκαν» πολλά είδη της άγριας πανίδας (λύκοι, κορακοειδή, αλεπούδες).

Η περιοχή όπου εντοπίστηκε ο δηλητηριασμένος χρυσαετός βρίσκεται εντός των ορίων του Καταφυγίου Άγριας Ζωής Λαμπανίτσα και από την άνοιξη έως το φθινόπωρο χρησιμοποιείται ως βοσκότοπος βοοειδών. Μαρτυρίες αναφέρουν ότι πέρσι το φθινόπωρο αρκούδες είχαν προκαλέσει ζημιές σε κοπάδια.