19 Φεβρουάριος 2015, 20:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Φεβρουάριος 2015, 16:29

28 χρόνια είχε να δει τόσο χιόνι η Κωνσταντινούπολη! (φωτο-βίντεο)

 • 28 χρόνια είχε να δει τόσο χιόνι η Κωνσταντινούπολη! (φωτο-βίντεο)
  Περίπου 19.000 τόνους αλάτι χρησιμοποίησαν οι τοπικές Αρχές προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους (φωτ.: Tolga Bozoglu / EPA)
 • 28 χρόνια είχε να δει τόσο χιόνι η Κωνσταντινούπολη! (φωτο-βίντεο)
  Πάρκο Γκεζί, στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης (φωτ.: Sedat Suna / EPA)
 • 28 χρόνια είχε να δει τόσο χιόνι η Κωνσταντινούπολη! (φωτο-βίντεο)
  Χιονοθύελλα στο Βόσπορο (φωτ.: Tolga Bozoglu / EPA)
 • 28 χρόνια είχε να δει τόσο χιόνι η Κωνσταντινούπολη! (φωτο-βίντεο)
  Πολλές πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης ακυρώθηκαν εξαιτίας της χιονοθύελλας (φωτ.: Sedat Suna / EPA)

Ένα ρεκόρ 28 ετών έσπασε το χιόνι που έπεσε στην Κωνσταντινούπολη και προκάλεσε χάος στις συγκοινωνίες και τεράστια προβλήματα στους κατοίκους. Για τρεις ημέρες η πόλη είναι παραδομένη στο χιονιά, και πολλές περιοχές έχουν κυριολεκτικά παραλύσει.

Σήμερα το ύψος του χιονιού στην Τσατάλτζα, τη δυτικότερη περιοχή της ευρύτερης Κωνσταντινούπολης, ήταν στα 75 εκατοστά. Σε κεντρικότερες δε περιοχές, όπως η Μπεσίκτας και το Καντίκιοϊ, δίπλα στον Βόσπορο, το χιόνι έφτασε από τα 20 έως τα 32 εκατοστά.

Η πρωτοφανής χιονοθύελλα κινητοποίησε τις δημοτικές Αρχές που έθεσαν σε επιφυλακή 4.815 άτομα τα οποία με 1.028 οχήματα προσπάθησαν να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς. Μέχρι στιγμής έχουν χρησιμοποιηθεί σχεδόν 19.000 τόνοι αλάτι. Την Τετάρτη έκλεισε για κάποιες ώρες και το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, καθώς δεν ήταν δυνατό να εκτελεστεί καμία πτήση από και προς αυτό.

Ο χειμώνας για τον οποίο μέχρι σήμερα είχαν να λένε οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης, ήταν εκείνος του 1987. Τον Μάρτιο το χιόνι είχε φτάσει ακόμα και τα 63 εκ.

Πολίτες που «κόλλησαν» στους δρόμους κατά τη διάρκεια της χιονοθύελλας αναζήτησαν και εκείνοι καταφύγιο, τρόφιμα και ζεστά ροφήματα στους χώρους που λειτουργούν κυρίως για τους αστέγους.

Δεκάδες τροχαία έχουν συμβεί στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, ενώ στο Τοπ Καπί εκτροχιάστηκε ένα βαγόνι του τραμ.