19 Φεβρουάριος 2015, 13:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Φεβρουάριος 2015, 14:06

Με 3+1 σημεία η ελληνική πρόταση για επέκταση της δανειακής σύμβασης

  • Με 3+1 σημεία η ελληνική πρόταση για επέκταση της δανειακής σύμβασης
    Φωτ.: Γιάννης Κολεσίδης (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Με τρία συν ένα σημεία συνοδεύει η ελληνική κυβέρνηση το αίτημά της για εξάμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης.

Το Μέγαρο Μαξίμου διευκρινίζει ότι το αίτημα προς το Eurogroup –μέσω του Γιάνη Βαρουφάκη– έγινε προκειμένου να υπάρξει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα ενώ κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ταυτόχρονα τίθεται θέμα αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση. 

Μαξίμου: Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του Μνημονίου.

Σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση:

  1. Η πρόταση που κατατέθηκε σέβεται τη λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους.
  2. Στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεων της.
  3. Το αίτημα σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία (συμφωνία-γέφυρα) κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία. Ταυτόχρονα, όμως, προχωρά άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
  4. Η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει «ανάσες» στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015 -2019. Στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.

Πάντως, η εκπρόσωπος του επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής ανέφερε ότι δεν έχει να κανένα επίσημο σχόλιο, πρόσθεσε όμως ότι εναπόκειται τώρα στα κράτη-μέλη να αξιολογήσουν το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση.