19 Φεβρουάριος 2015, 11:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Φεβρουάριος 2015, 11:30

Περίεργη διαρροή για έλεγχο κεφαλαίων στις τράπεζες

  • Περίεργη διαρροή για έλεγχο κεφαλαίων στις τράπεζες
    Το κτήριο της ΕΚΤ στη Φραγκφούρτη (φωγ.: EPA / Frank May)

Ένα περίεργο παιχνίδι με τις ελληνικές τράπεζες στήνουν οι Γερμανοί λίγες ώρες πριν κατατεθεί η ελληνική πρόταση για παράταση (ή αναθεώρηση) της δανειακής σύμβασης. Σύμφωνα με διαρροές που έγιναν στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, στη χθεσινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συζητήθηκε πρόταση να υπάρξει έλεγχος στην κίνηση κεφαλαίων των τραπεζών (κάτι παρόμοιο που έγινε στην Κύπρο) με στόχο να σταματήσουν οι εκροές!

Με τίτλο του ρεπορτάζ «Οι κεντρικοί τραπεζίτες χάνουν την πίστη τους στην Ελλάδα», η γερμανική εφημερίδα κάνει λόγο ακόμα και για έλεγχο στην κίνηση των κεφαλαίων έτσι ώστε να σταματήσει η αιμορραγία των ελληνικών τραπεζών. Μια σκέψη η οποία έπεσε στο τραπέζι του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ και δεν ήταν καθόλου φιλολογική ιδέα.

Είναι φανερό, σημειώνει το άρθρο, πως η ΕΚΤ βλέπει με αυξανόμενη ανησυχία την αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΕΕ.

Ορισμένοι πολιτικοί μιλούν τώρα –κεκλεισμένων των θυρών– για ένα ενδεχόμενο grexit ως το πλέον πιθανό σενάριο.

«Έχει κανείς την εντύπωση ότι οι Έλληνες θέλουν να βγουν και αναζητήσουν τον ένοχο στο εξωτερικό», είπε ένας τραπεζίτης που δεν ήθελε να κατονομαστεί.

Οι τραπεζίτες συζήτησαν και κατά πόσο οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες αυτή τη στιγμή έτσι ώστε να λαμβάνουν ενίσχυση μέσω του ELA. Και με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη παροχή δεν μπορεί να είναι επ’ αόριστον, αλλά διατίθεται μόνο σε έκτακτες ανάγκες, τόνισαν: «Δεδομένου ότι η παροχή ρευστότητας μέσω ELA είναι προσωρινή, σε περίπτωση που δεν καταφέρει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία των ⅔ του ΔΣ της ΕΚΤ που απαιτείται, αυτό θα σημάνει την έξοδο από το ευρώ».