19 Φεβρουάριος 2015, 11:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Φεβρουάριος 2015, 11:09

Ο Ζισκάρ θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ

  • Ο Ζισκάρ θέλει την Ελλάδα εκτός ευρώ

Κάποτε ήταν φίλος της Ελλάδας. Ως Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας πρόσφερε στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή το προεδρικό αεροσκάφος για να επιστρέψει εκείνο το βράδυ που επέστρεφε και η Δημοκρατία στην Ελλάδα, τον Ιούλιο του 1974.

Ο λόγος για τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας Βαλερί Ζισκάρ ντ' Εστέν, ο οποίος τον τελευταίο καιρό πυροβολεί συνεχώς την Ελλάδα. Με δηλώσεις του στην εφημερίδα Les Echos, ο παλιός φίλος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα «πρέπει να βγει από την Ευρωζώνη», μέσω μιας «friendly exit» (φιλικής εξόδου), διότι «δεν είναι σε θέση να διευθετήσει τα προβλήματά της, παρά επιστρέφοντας σε ένα νόμισμα που μπορεί να υποτιμηθεί».

«Το θεμελιώδες θέμα είναι εάν η ελληνική οικονομία είναι σε θέση να επανεκκινήσει και να ευημερήσει με ένα τόσο ισχυρό νόμισμα όσο το ευρώ. Η απάντηση είναι σαφώς αρνητική.

»Αλλά αντί να επικεντρωθούν σε αυτό το θέμα ουσίας και να δώσουν απάντηση, οι Ευρωπαίοι επικεντρώνονται στο ελληνικό χρέος» δηλώνει ο Ζισκάρ ντ' Εστέν.

Και συνεχίζει: «Εγκαταλείποντας τη χρήση του ευρώ, το μόνο που θα έκανε θα ήταν να βρεθεί μαζί με χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σουηδία, η Τσεχική Δημοκρατία κ.ά., που δεν το υιοθέτησαν. Ακόμη καλύτερα: αυτή η έξοδος θα της επέτρεπε να προετοιμάσει ενδεχόμενη επιστροφή της αργότερα. Η διαδικασία αυτή, μιας συντεταγμένης εξόδου, πρέπει και μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά μη συγκρουσιακό τρόπο, προς το αμοιβαίο συμφέρον κάθε πλευράς. Αυτό εγώ θα το ονόμαζα "friendly exit", έξοδο σε φιλικό πνεύμα» δήλωσε ο Ζισκάρ ντ' Εστέν.