19 Φεβρουάριος 2015, 10:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Φεβρουάριος 2015, 11:11

«Χαλαρώστε, θα τα καταφέρουμε» δηλώνει τώρα ο Σόιμπλε

  • «Χαλαρώστε, θα τα καταφέρουμε» δηλώνει τώρα ο Σόιμπλε

Τους τόνους φαίνεται να ρίχνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο θέμα της Ελλάδας, αν και με τη στάση του δεν αφήνει πολλά περιθώρια για ριζικές αλλαγές προς την κατεύθυνση που θα ήθελε η ελληνική κυβέρνηση.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ιδρύματος Bertelsmann την Τετάρτη το βράδυ, όπου παρευρέθηκε και η υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε για ακόμα μία φορά ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι στενά, αλλά είναι αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα τα καταφέρει.

Ωστόσο, όπως εξήγησε, βασικές προϋποθέσεις είναι να μην υπονομεύεται η αξιοπιστία και να υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη. «Αν καταστρέψουμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη, καταστρέφουμε την Ευρώπη» είπε, και πρόσθεσε, δείχνοντας αισιόδοξος: «χαλαρώστε, θα τα καταφέρουμε. Επιβιώσαμε της κρίσης του ευρώ».

«Η Πορτογαλία και άλλες χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα σήμερα είναι σε καλύτερη κατάσταση. Είναι γεγονός.»

Ο Σόιμπλε αναφέρθηκε ακόμη στην επιτυχία της Πορτογαλίας και άλλων χωρών οι οποίες χρησιμοποίησαν τα προγράμματα βοήθειας, και ειδικά για την Πορτογαλία υποστήριξε ότι «η εξέλιξή της αποτελεί απόδειξη για την επιτυχία των ευρωπαϊκών προσπαθειών να ξεπεράσουν την κρίση.»

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, απέφυγε να προβλέψει τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες, αλλά επισήμανε ότι ο ίδιος πρέπει να πείσει τους Γερμανούς ψηφοφόρους για την ανάγκη να βοηθήσουν την Ελλάδα, και το εγχείρημα είναι δύσκολο εάν οι Έλληνες εμφανίζονται να μην τηρούν τη δική τους πλευρά της συμφωνίας.