18 Φεβρουάριος 2015, 23:29 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Φεβρουάριος 2015, 23:53

Ένα βήμα πριν από τη συμφωνία κυβέρνηση και δανειστές

  • Ένα βήμα πριν από τη συμφωνία κυβέρνηση και δανειστές
    Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον Αλέξη Τσίπρα

Νέα πρόταση μέσω email έφτασε στο Μαξίμου το βράδυ της Τετάρτης και με αποστολέα τον Πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Αυτή η πρόταση θεωρείται συμβιβαστική μεταξύ αυτής της Κομισιόν την οποία επρόκειτο να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα (γνωστή και ως κείμενο Μοσκοβισί) για να υποβάλει το αίτημα παράτασης και της πρότασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (το κείμενο του Γερούν Ντάισελμπλουμ που απέρριψε η Ελλάδα). 

Το Μαξίμου τη μελετά με θετικό πρόσημο μια και σύμφωνα με πληροφορίες αντικαταστάθηκε η φράση «extend of loan agreement» (επιμήκυνση της δανειακής συμφωνίας)  που ζητούσε η Ελλάδα με την πρόταση "παράταση του «master financial assistance facility of Greece»" (κύρια διευκόλυνση οικονομικής στήριξης της Ελλάδας).

Αυτός είναι και ο επίσημος τίτλος της ελληνικής δανειακής σύμβασης και η επιλογή αυτή θεωρείται συμβιβασμός μεταξύ του «Loan Agreement» που επιθυμεί η ελληνική πλευρά και του «extension of current program» που υπήρχε σε όλα τα κείμενα του Eurogroup που παρουσιάστηκαν έως σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κείμενο αναφέρονται οι λέξεις «bridge» (γέφυρα) και «humanitarian crisis»(ανθρωπιστική κρίση).

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η πρόταση μεταβιβάστηκε από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ στον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ υπήρξε συνομιλία του τελευταίου με τον Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ. 

Η πρόταση αυτή, την οποία η Ε.Ε. επιθυμεί να χρησιμοποιήσει η Ελλάδα ως βάση για να ζητήσει την παράταση (κάτι που θα γίνει την Πέμπτη) φαίνεται πως βρίσκει σύμφωνη και τη Γερμανία. Πάντως, στην πρόταση δεν αναφέρεται ο χρόνος της επέκτασης, κάτι για το οποίο θα υπάρξει διαπραγμάτευση, καθώς και το conditionality (όροι) που θα συνοδεύουν το αίτημα.

Αναφέρονται όμως μέσα, σύμφωνα με πληροφορίες οι λέξεις «bridge» (γέφυρα) και «humanitarian crisis»,(ανθρωπιστική κρίση)  κάτι που επιθυμεί η ελληνική πλευρά. Επιπλέον στο κείμενο αντικαθίσταται η έκφραση «new deal» (νέα συμφωνία) για την μετά την παράταση εποχή με την φράση «new arrangement» (νέα ρύθμιση).

«Υπάρχει διαβούλευση και ανταλλαγή απόψεων και κάποια κείμενα που ανταλλάσσονται μέσω e-mail», σημείωσε κυβερνητικός παράγοντας σχολιάζοντας τις πληροφορίες προσθέτοντας παράλληλα ότι «αύριο το πρωί η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. και κυρίως στον Γερούν Ντάισελμπλουμ (σ.σ. αυτός είναι ο υπεύθυνος) την πρότασή της με την οποία ζητά επέκταση (extension) της δανειακής σύμβασης για 6 μήνες».