18 Φεβρουάριος 2015, 20:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Φεβρουάριος 2015, 21:21

Ο Προκόπης Παυλόπουλος νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας

  • Ο Προκόπης Παυλόπουλος νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας
    Φωτ.: Αλέξανδρος Βλάχος (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Με 233 ψήφους υπέρ έναντι 30 που συγκέντρωσε ο Νίκος Αλιβιζάτος, εξελέγη έβδομος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος. Από την ψηφοφορία έλειπαν πέντε βουλευτές, ενώ οι 32 βουλευτές του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής δήλωσαν παρών. 

Ο νέος Πρόεδρος, υποψήφιος της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πήρε επιπλέον 53 ψήφους από τις 180 που απαιτούνταν για την εκλογή του.

Από τη διαδικασία απείχε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος με γραπτή επιστολή δήλωσε ότι η πολιτική διαδρομή του Προκόπη Παυλόπουλου δεν τον έχει πείσει ότι είναι ο πιο κατάλληλος για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.

Η θητεία του Κάρολου Παπούλια λήγει στις 12 Μαρτίου.

Δικαιολογημένα απόντες ήταν ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης του ΣΥΡΙΖΑ που δήλωσε ασθένεια, χωρίς ωστόσο να στείλει σχετική επιστολή, και οι βουλευτές της ΝΔ Αλέξανδρος Κοντός και Σάββας Αναστασιάδης οι οποίοι με επιστολές ενημέρωσαν το προεδρείο της Βουλής ότι βρίσκονται στο εξωτερικό.

Πάντως η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε από τους βουλευτές που απουσιάζουν στο εξωτερικό, στο μέλλον «να μην υπογράφουν τις επιστολές τους από την Αθήνα».

Απορία προκάλεσε η απουσία της Ιωάννας Γαϊτάνη, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ  η οποία δεν είχε ενημερώσει ότι δεν θα παραστεί, αλλά πληροφορίες από το Κοινοβούλιο αναφέρουν πως είχε σοβαρές ενστάσεις για την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου.