Διευκρινήσεις για το κούρεμα 50% στις ληξιπρόθεσμες οφειλές

  • Αλλαγές σε φορο-πρόστιμα πέρασε στο παραπέντε η κυβέρνηση
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Άλκης Κωνσταντινίδης)

Μόνο η καταβολή του μισού ποσού εφάπαξ οδηγεί αυτόματα στην μείωση κατά 50% της ληξιπρόθεσμης οφειλής του φορολογούμενου, διευκρινίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών σχετικά με το νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Στην προωθούμενη ρύθμιση σε περίπτωση που κατά την πρώτη δόση καταβληθεί το ελάχιστο ποσό των 200 ευρώ ή και υψηλότερο, αλλά όχι ολόκληρο, τότε θα διαγράφεται χρέος ίσο με το διπλάσιο του ποσού αυτού. Αν για παράδειγμα, ως πρώτη δόση καταβληθούν 1.000 ευρώ, τότε θα διαγράφονται 2.000 ευρώ από τα συνολικό ποσό, αλλά δεν θα γίνεται κούρεμα στο μισό.

Αυτό σημαίνει ότι:

  • Αν ένας οφειλέτης έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή 5.000 ευρώ και καταβάλει εφάπαξ τα 2.500 ευρώ τότε θα έχει εξοφλήσει το σύνολο του χρέους του.
  • Αν ο ίδιος οφειλέτης καταβάλει ως πρώτη δόση 1.000 ευρώ, διαγράφονται άλλα 1.000 ευρώ και χρωστά πλέον στην εφορία 3.000 ευρώ τα οποία θα μπορούν μετά να ρυθμισθούν με βάση τις 100 δόσεις
  • Αν, τέλος, ο ίδιος οφειλέτης καταβάλει μόνο το ελάχιστο ποσό των 200 ευρώ (που προβλέπεται για να έχει δικαίωμα μείωσης του συνολικού ποσού του χρέους) τότε θα διαγραφεί ποσό 400 ευρώ και θα χρωστά 4.600 ευρώ τα οποία θα μπορούν να μπουν στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Το κούρεμα χρέους έως 50% θα αφορά οφειλές που έχουν γίνει ληξιπρόθεσμες έως τις 31 Δεκεμβρίου 2013.

Από τη ρύθμιση θα εξαιρούνται οφειλές που έχουν σχέση με ΦΠΑ, ΦΑΠ, Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης, Φόρους που έχουν βεβαιωθεί από τα τελωνεία, άλλους παρακρατούμενους φόρους, μισθώματα. Στις ευνοϊκές αυτές διατάξεις εμπίπτει ο φόρος εισοδήματος και το Ενιαίο Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Ακινήτων.