Η έξαρση της γρίπης οφείλεται στις μεταλλάξεις – Δύο ακόμα νεκροί

  • Η έξαρση της γρίπης οφείλεται στις μεταλλάξεις – Δύο ακόμα νεκροί
    Φωτ.: Flickr

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους και οι μεταλλάξεις στον ιό της γρίπης είναι οι αιτίες που φέτος η εποχική γρίπη σαρώνει στην Ελλάδα. Το τελευταίο 24ωρο ακόμα δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω επιπλοκών, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 54, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Από την αρχή του φαινομένου έως και σήμερα, συνολικά 122 άνθρωποι νοσηλεύθηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας με τους 29 να βρίσκονται ακόμα σε αυτές.

Σύμφωνα με τον καθηγητή μικροβιολογίας και υπεύθυνο του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Γρίπης Βορείου Ελλάδος Νίκο Μαλισιόβα η έξαρση της νόσου οφείλεται στις μικρές μεταλλάξεις που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια τα στελέχη του ιού της γρίπης, οι οποίες δρουν αθροιστικά.

«Υπάρχει μια διαφοροποίηση στα στελέχη της γρίπης τύπου Α και ειδικά στην Η3Ν2, στα οποία έχουν γίνει αντιγονικές αλλαγές. Αποτέλεσμα είναι το ανοσιακό σύστημα να μην προστατεύει τον οργανισμό», εξήγησε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το υπάρχον εμβόλιο καλύπτει μόνο τα μισά από τα στελέχη της γρίπης Η3Ν2 και γι’ αυτό συνίσταται στα εμβολιασμένα άτομα υψηλού κινδύνου, εφόσον προσβληθούν, να ακολουθήσουν αντιική αγωγή με βάση τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

Όσοι δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, έχουν κάνει το εμβόλιο αλλά έχουν προσβληθεί, καλό είναι να μην παίρνουν άσκοπα φάρμακα, αλλά να περιμένουν να τους περάσει η γρίπη. Η αλόγιστη χρήση αντιικών φαρμάκων μπορεί να καταστήσει τους ιούς πιο ανθεκτικούς.

«Η κορύφωση των κρουσμάτων γρίπης αναμένεται αυτήν αλλά και την επόμενη εβδομάδα», λέει ο καθηγητής Νίκος Μαλισιόβας.

Στο Κέντρο Αναφοράς Γρίπης Βορείου Ελλάδος από τα κρούσματα που εξετάστηκαν τα μισά οφείλονταν σε ιούς γρίπης και τα υπόλοιπα σε λοιμώξεις του αναπνευστικού. «Φέτος απομονώσαμε και στελέχη της γρίπης Β. Δεν θα πρέπει να αποθαρρύνεται ο εμβολιασμός γιατί μπορεί να μην καλύπτει τα μισά στελέχη, καλύπτει όμως τα άλλα μισά», εξηγεί ο Ν. Μαλισιόβας.

Τρεις είναι οι «χρυσές» συμβουλές για όσους κόλλησαν εποχική γρίπη, λένε οι ειδικοί: να μείνετε σπίτι μέχρι να αναρρώσετε, να πλένετε καλά τα χέρια σας και όταν φταρνίζεστε να καλύπτετε μύτη και στόμα ώστε να μην διασπείρεται ο ιός.