23 Φεβρουάριος 2015, 13:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Φεβρουάριος 2015, 15:53

Το Τσάμπασι αποκτά τουριστικό χωριό (φωτο)

  • Το Τσάμπασι αποκτά τουριστικό χωριό (φωτο)

Το Τσάμπασι είναι ένας ορεινός οικισμός που αποτελούσε καλοκαιρινό θέρετρο των αστών κατοίκων των Κοτυώρων, ενώ στην περιοχή διατηρούσαν σπίτια αλλά και στάνες αρκετοί βοσκοί των χωριών της περιοχής, μια που τα λιβάδια του Τσάμπασι είναι από τα πιο ξακουστά του Πόντου. Ο οικισμός βρίσκεται σε υψόμετρο 1.850 μ. και απέχει από τα Κοτύωρα 61 χλμ.

Στο Τσάμπασι ο Μητροπολιτικός Δήμος Κοτυώρων (Ορντού) αποφάσισε να χτίσει ένα ολόκληρο τουριστικό χωριό με ξύλινα σπίτια τα οποία θα αποτελούν μετεξέλιξη αυτού που στον Πόντο ονόμαζαν οι πρόγονοί μας «ξεραντέρ’», το οποίο χρησιμοποιούσαν για την ξήρανση κυρίως των καλαμποκιών.

Το δημοτικό πρόγραμμα προβλέπει την οικοδόμηση πενήντα ξύλινων σπιτιών, δύο αιθουσών γενικής χρήσεως και ενός εστιατορίου πολυτελείας. Επίσης, θα κατασκευαστούν γήπεδα και χώροι άθλησης, για να μπορούν να φιλοξενηθούν ομάδες διαφόρων αθλημάτων. 

Στόχος είναι να λειτουργεί το χωριό 12 μήνες το χρόνο, δεδομένου ότι στην παρακείμενη κορυφή του Καραγκιόλ έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί ήδη από φέτος υπερσύγχρονο χιονοδρομικό κέντρο, με συνεχή χιονοκάλυψη πάνω από τέσσερις μήνες.

Σε πολλούς από εμάς το Τσάμπασι έγινε γνωστό μέσα από ένα παραδοσιακό τραγούδι που γράφτηκε για την πυρκαγιά που κατέκαψε σπίτια και καλύβες το 1913. Το ερμήνευσε με μοναδικό τρόπο ο Στέλιος Καζαντζίδης, που ο πατέρας του ήταν από την ευρύτερη περιοχή. 

Gallery