Πάμε για νέο Eurogroup την Παρασκευή;

  • Eurogroup χαμηλών προσδοκιών για την Ελλάδα στις 20 Μαρτίου

Πηγή της ευρωζώνης δήλωσε πριν από λίγο ότι σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση, προγραμματίζεται για αύριο, Πέμπτη, η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) και για την Παρασκευή η σύγκληση ενός έκτακτου Eurogroup, με σκοπό να εξεταστεί σε βάθος το ελληνικό αίτημα.

Στην αντίθετη περίπτωση, ανέφερε η ίδια πηγή, δεν θα πραγματοποιηθεί ούτε Eurogroup, ούτε η EWG.

Πάντως το Βερολίνο, μέσω του εκπροσώπου του Βόλφγκανγκ, Σόιμπλε επανέλαβε ότι κάθε παράταση της δανειακής συμφωνίας προς την Ελλάδα μετά τις 28 Φεβρουαρίου δεν διαχωρίζεται από την υλοποίηση, από την πλευρά της Αθήνας, των προβλεπόμενων στο τρέχον πρόγραμμα στήριξης μεταρρυθμίσεων.

Φρένο στο διαχωρισμό δανειακής σύμβασης και προγράμματος φαίνεται ότι βάζει –εμμέσως πλην σαφώς, με τη φρασεολογία που χρησιμοποιεί– και η Κομισιόν. Ο ίδιος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλά για παράταση του τρέχοντος προγράμματος.

Το μόνο θετικό μήνυμα από το Βερολίνο ήταν η  δήλωση του αντικαγκελαρίου και ηγέτη του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ότι το ελληνικό αίτημα για παράταση αποτελεί θετικό βήμα. «Δείχνει ουσιαστική διάθεση από την πλευρά της Αθήνας για διαπραγμάτευση», ανέφερε χαρακτηριστικά.