18 Φεβρουάριος 2015, 13:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Φεβρουάριος 2015, 13:30

Τι απαντά η κυβέρνηση στη νέα πρόκληση Σόιμπλε

  • Τι απαντά η κυβέρνηση στη νέα πρόκληση Σόιμπλε
    Φωτ.: Αλέξανδρος Μπελτές (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Οι νέες δηλώσεις-φωτιά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, που επί της ουσίας απορρίπτει το ελληνικό αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης χωρίς τη συνέχιση του Μνημονίου, προκαλεί αντιδράσεις στην κυβέρνηση.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς απαντώντας στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημείωσε ότι οι δηλώσεις του «δείχνουν πως το θέμα είναι αμιγώς πολιτικό» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, αποκλείεται να αιτηθεί παράταση του μνημονίου.

«[Ο Σόιμπλε] πρέπει να πει στη γερμανική κοινή γνώμη ότι το πρόγραμμα αυτό απέτυχε, να τους πείσει με τέτοιες δηλώσεις –που πολλές φορές υπερβαίνουν τα διπλωματικά εσκαμμένα. Χωρίς μεγάλη επιτυχία, προσπαθεί να αποδώσει το βάρος της μεγάλης ευθύνης που και ο ίδιος έχει», ανέφερε ο Νίκος Παππάς.

Φλαμπουράρης: Ποιον ρώτησε και παρενέβη ο Σόιμπλε; Εγώ ούτε καν δέχομαι ότι είναι πρόταση. Την θεωρώ απειλή και εξευτελιστική τόσο για τους άλλους όσο και για εμάς.

Ο υπουργός Επικρατείας για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Αλέκος Φλαμπουράρης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη υπογράμμισε ότι το προηγούμενο πρόγραμμα μας οδηγεί στα βράχια λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η πρώτη σκέψη που πρέπει να κάνει ο κάθε Έλληνας είναι αν έχουμε Ευρωπαϊκή ή Γερμανική Ένωση. «Αν δεν θέλει ο κ. Σόιμπλε, να δούμε τι θα κάνει η κα Μέρκελ και οι υπόλοιποι ηγέτες. Ποιος μας προτείνει αυτό που λέει ο Σόιμπλε; Ούτε καν οι μνημονιακοί μας αντίπαλοι δεν λένε να το δεχτούμε», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Σύμφωνα με τον Αλέκο Φλαμπουράρη αν δεν γίνει έκτακτο Eurogroup η Ελλάδα θα ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής καθώς το θέμα είναι πολιτικό και πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πολιτικό όργανο. «Έχουν και άλλες χώρες λόγο και μιλάω για τις ΗΠΑ για την Κίνα, για την Ρωσία που έχουν εκφραστεί», κατέληξε.