Ξύλο στο τουρκικό κοινοβούλιο, δύο βουλευτές χτυπήθηκαν με σφυρί!

  • Ξύλο στο τουρκικό κοινοβούλιο, δύο βουλευτές χτυπήθηκαν με σφυρί!
  • Ξύλο στο τουρκικό κοινοβούλιο, δύο βουλευτές χτυπήθηκαν με σφυρί! 2
  • Ξύλο στο τουρκικό κοινοβούλιο, δύο βουλευτές χτυπήθηκαν με σφυρί! 3

Σκηνές… ροκ έζησε το βράδυ της Τρίτης το τουρκικό Κοινοβούλιο με αφορμή ένα αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που ενισχύει τις εξουσίες της Αστυνομίας και που σύμφωνα με τους επικριτές του μεταμορφώνει την Τουρκία σε ένα «αστυνομικό κράτος».

Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης (AKP) έριξαν κυριολεκτικά άγριο ξύλο στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, που για ώρες χρησιμοποιούσαν παρελκυστικές τακτικές για να εμποδίσουν την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου.

Οι βουλευτές του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) και οι βουλευτές του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP) απάντησαν επίσης με γροθιές, με αποτέλεσμα η αίθουσα να μετατραπεί σε ρινγκ.

Πέντε βουλευτές της αντιπολίτευσης τραυματίστηκαν –οι δύο χτυπήθηκαν στο κεφάλι με το σφυρί που παραδοσιακά χρησιμοποιεί ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου για να ανοίξει και να κλείσει τις συνεδριάσεις. Τέσσερις από τους τραυματισμένους βουλευτές χρειάστηκε να νοσηλευθούν.

Μεταξύ άλλων επίμαχων μέτρων, το νομοσχέδιο επιτρέπει στις δυνάμεις ασφαλείας να πραγματοποιούν έρευνες, συλλήψεις ή υποκλοπές με βάση απλές «υποψίες» και χωρίς οποιαδήποτε δικαστική εντολή.

Προτού ξεσπάσουν τα επεισόδια οι βουλευτές της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης, που έχουν και την πλειοψηφία, είχαν πετύχει να ξεκινήσει η διαδικασία εξέτασης του νομοσχεδίου (η συζήτηση του οποίου θα συνεχιστεί σήμερα το απόγευμα).

Απευθυνόμενος στους βουλευτές ο πρόεδρος Ερντογάν, που κυβερνά την Τουρκία από το 2003, είχε ζητήσει ο νόμος να ψηφιστεί γρήγορα και κυρίως να εφαρμοστεί το συντομότερο.