18 Φεβρουάριος 2015, 11:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Φεβρουάριος 2015, 12:05

Χιονιάς σε όλη τη χώρα – Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί, πού χρειάζονται αλυσίδες

  • Προειδοποίηση της ΕΜΥ για επιδείνωση του καιρού
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Ψωμάς)

Με χιόνι έχουν καλυφθεί πολλές περιοχές της Ελλάδας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες στην κίνηση των οχημάτων.

Από τα ξημερώματα χιονίζει σε όλη την ορεινή και κεντρική Πελοπόννησο, ακόμα και στο κέντρο της Τρίπολης. Η κυκλοφορία των οχημάτων στην ορεινή δυτική Κορινθία, και συγκεκριμένα από το 10ο χιλιόμετρο και άνω της επαρχιακής οδού Κιάτου-Γκούρας, από το 8ο έως το 16ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας-Κιάτου και από το 6ο έως το 16ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Γκούρας-Δερβενίου διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Επίσης, με δυσχέρεια και με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα από το 15ο έως το 22ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Μεταμόρφωσης-Ρειχέας του δήμου Μονεμβάσιας Λακωνίας.

Αττική, Εύβοια, Στερεά Ελλάδα

Προβλήματα συνάντησαν οι οδηγοί το πρωί στους δρόμους της Αττικής εξαιτίας της χιονόπτωσης, μεγαλύτερες όμως δυσχέρειες παρατηρούνται στην Εύβοια, καθώς και στην ορεινή Στερεά Ελλάδα.

Αυτή την ώρα παραμένει κλειστή η περιφερειακή οδός Πεντέλης - Νέας Μάκρης, από το 414 στρατιωτικό νοσοκομείο έως τη διασταύρωση Αγίου Πέτρου, σύμφωνα με πληροφορίες της Τροχαίας.

Στην Εύβοια κρίθηκε αναγκαία η απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην επαρχιακή οδό Χαλκίδας-Αιδηψού, από το 16ο έως το 51ο χιλιόμετρο, ενώ τα ΙΧ κινούνται απαραίτητα με αντιολισθητικές αλυσίδες. Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους Στενής-Στροπώνων και Αγίου Αθανασίου-Γλυφάδας.

Με αλυσίδες κινούνται ακόμη τα αυτοκίνητα στην εθνική οδό Λαμίας-Καρπενησίου στις Ράχες Τυμφρηστού, καθώς και σε όλα τα ορεινά της Ευρυτανίας.

Θεσσαλονίκη, κεντρική και δυτική Μακεδονία

Ομαλά διεξάγεται η κίνηση των οχημάτων στην Κοιλάδα των Τεμπών, μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την έντονη χιονόπτωση στη διάρκεια της νύχτας.

Στους -2 βαθμούς Κελσίου κυμαίνεται η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς, στην Κατερίνη, στη Βέροια, αλλά και στην πόλη των Σερρών, στους -6 βαθμούς Κελσίου στον Πολύγυρο και στους -5 στην Έδεσσα, στην Καστοριά, στην Κοζάνη, στα Γρεβενά, αλλά και στη Φλώρινα.

Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στη διαδρομή από και προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρα Πέλλας, μέσω Κερασιάς, από το 20ό έως το 25ο χλμ και μέσω Άρνισσας, από το 9ο έως το 25ο χλμ.

Την ίδια στιγμή στο νομό Χαλκιδικής η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι αναγκαία στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ιερισσού (Ταξιάρχη-Αρναίας, μέσω Χολομώντα), καθώς και στις επαρχιακές οδούς Πολύγυρου-Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά) και Νεοχωρίου-Βαρβάρας-Ολυμπιάδας.

Στον νομό Ημαθίας χρειάζονται αλυσίδες στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Κοζάνης, από το 86ο έως το 98ο χλμ (μέσω Καστανιάς) και στην επαρχιακή οδό Βέροιας-Σελίου από το 19ο (διασταύρωση Κωστοχωρίου) έως το 26ο χλμ (χιονοδρομικό κέντρο Σελίου). Επίσης, στο δρόμο που συνδέει την Καστανερή με τα Λιβάδια, στο Κιλκίς, όπως επίσης και στην Καστοριά, στην επαρχιακή οδό Καστοριάς-Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 18ο έως το 28ο χλμ.

Ιδιαίτερα αισθητές ήταν ακόμη οι χιονοπτώσεις που σημειώθηκαν στα χιονοδρομικά κέντρα Ελατοχωρίου, Περτουλίου και Σελίου, ενώ το χιονοδρομικό κέντρο στο Πήλιο θα παραμείνει κλειστό. Το χιόνι κατά περιοχές ξεπερνά τα δύο μέτρα!