17 Φεβρουάριος 2015, 20:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Φεβρουάριος 2015, 20:20

Παράταση της δανειακής σύμβασης, υπό όρους, θα ζητήσει η Ελλάδα

  • Παράταση της δανειακής σύμβασης, υπό όρους, θα ζητήσει η Ελλάδα

Αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης για έξι μήνες αναμένεται να καταθέσει η Ελλάδα την Τετάρτη, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το κείμενο που θα σταλεί βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Bloomberg: Αυτό είναι ένα βήμα που θα μπορούσε να απαλύνει την αντιπαράθεση με τους δανειστές σχετικά με τη χρηματοδότηση της χώρας.

Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, και αναφερόμενος στο «έγγραφο Μοσκοβισί» που η ελληνική πλευρά αποδέχτηκε στο Eurogroup της Δευτέρας, εξήγησε ότι είναι άλλο η δανειακή σύμβαση και διαφορετικό πράγμα το τρέχον πρόγραμμα.

«Το σχέδιο αυτό έκανε λόγο για επέκταση της δανειακής σύμβασης, όχι του τρέχοντος προγράμματος, αυτό που διαχωρίζουμε τόσο καιρό στην Ελλάδα: άλλο δανειακή σύμβαση, άλλο το πρόγραμμα το οποίο καταψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό, η οποία θα οδηγούσε σε τετράμηνη ενδιάμεση συμφωνία, ως μεταβατικό στάδιο, προς ένα νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη στην Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αμέσως μετά το Ecofin της Τρίτης συναντήθηκε με τον Πιερ Μοσκοβισί, τον Γάλλο επίτροπο Οικονομικών. Στην πρόταση του επιτρόπου, εκτός από την ενδιάμεση συμφωνία, περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση δράσεων για την ανθρωπιστική κρίση καθώς και η τεχνική βοήθεια.

Ερωτηματικό παραμένει το αν θα υπάρξει έκτακτο Eurogroup σε περίπτωση που η ελληνική πρόταση γίνει αποδεκτή.