Τσίπρας σε Σόιμπλε: Να λυπάστε τους λαούς που περπατούν με το κεφάλι σκυφτό

  • Τσίπρας σε Σόιμπλε: Να λυπάστε τους λαούς που περπατούν με το κεφάλι σκυφτό
    Φωτ.: Αλέξανδρος Βλάχος (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Μπορεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να είχε ως κύριο θέμα την ανακοίνωση του ονόματος του υποψηφίου Προέδρου Δημοκρατίας, ο Αλέξης Τσίπρας όμως βρήκε την ευκαιρία να απαντήσει για όσα έγιναν το βράδυ της Δευτέρας στο Eurogroup. Από τα πυρά του δεν γλίτωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και η δήλωσή του  ότι λυπάται τους Έλληνες.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχασε την ψυχραιμία του όχι γιατί καταφέρθηκε κατά της ελληνικής κυβέρνησης αλλά γιατί επιτέθηκε στον ελληνικό λαό. «Θα ήθελα να του επισημάνω ότι πρέπει να λυπάται τους λαούς που περπατάνε με το κεφάλι σκυφτό. Να μην λυπάται τους λαούς που σηκώνουν το κεφάλι υπερήφανα. Αυτούς πρέπει να τους σέβεται να τους εκτιμά και να τους θαυμάζει», είπε.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ακόμα ότι η κυβέρνησή του δεν είναι διαχειρίστρια των μνημονίων.

«Δεν μας ζητούν μόνο οι δανειστές αλλά και πολιτικές δυνάμεις μέσα στην χώρα να συμβιβαστούμε με το Μνημόνιο. Τους απαντούμε: Δεν βιαζόμαστε και δεν συμβιβαζόμαστε. Εργαζόμαστε για μια δίκαιη και έντιμη συμφωνία. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι συμφωνία αλλά είναι παράδοση και ολοκλήρωση της ευθανασίας της πατρίδας μας. Είναι υποχώρηση από την Ευρώπη του Διαφωτισμού και προσχώρηση στην Ευρώπη των τελεσιγράφων», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και τα πρώτα νομοσχέδια-εξπρές της κυβέρνησης που ψηφιστούν με ονομαστική ψηφοφορία ώστε «ο κάθε ένας από τους 300 βουλευτές να αναλάβει τις ευθύνες του». Πρόκειται για νομοσχέδια που αφορούν: 

  1. Την απαγόρευση των πλειστηριασμών.
  2. Τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα.
  3. Τα εργασιακά και τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι σκοπός του δεν είναι η ρήξη και αυτό φάνηκε από την αποδοχή της πρότασης του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί.