17 Φεβρουάριος 2015, 14:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Φεβρουάριος 2015, 14:10

Σε κίνδυνο η εύθραυστη εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία

  • Σε κίνδυνο η εύθραυστη εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία
    Ντονέτσκ, Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου: Φιλορώσοι αυτονομιστές στην κηδεία συντρόφου τους (φωτ.: Alexander Ermochenko / EPA)

Η στρατηγικής σημασίας πόλη Ντεμπάλτσεβε στην ανατολική Ουκρανία θα μπορούσε να είναι το πρώτο κομμάτι που θα «πέσει» στο ντόμινο της συμφωνηθείσας κατάπαυσης του πυρός. Οι συγκρούσεις εντός και γύρω από την πόλη, και οι πληροφορίες για φάλαγγα με ρωσικό στρατιωτικό υλικό που κατευθύνεται στην περιοχή, σήμαναν συναγερμό. «Οι μάχες έχουν μετατοπιστεί μέσα στην πόλη. Οι αντάρτες χρησιμοποιούν όλμους, εκτοξευτήρες πυραύλων και πυροβόλα», δήλωσε ο υπαρχηγός της τοπικής αστυνομίας Ολεξάντρ Κίβα.

Οι ηγέτες της Γερμανίας, της Ρωσίας και της Ουκρανίας είχαν τη Δευτέρα το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας αποφάσισαν τη λήψη «συγκεκριμένων μέτρων» για να εξασφαλιστεί η επιτόπου επιτήρηση της εκεχειρίας. Γι’ αυτόν το λόγο αναμένεται να σταλούν στην ανατολική Ουκρανία παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, Μέρκελ και Ποροσένκο ζήτησαν από τον Ρώσο πρόεδρο να ασκήσει την επιρροή του στους αυτονομιστές προκειμένου να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός.

«Η απόσυρση των βαρέων όπλων πρέπει να αρχίσει σήμερα Τρίτη, όπως συμφωνήθηκε στο Μινσκ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Σοβαρή ανησυχία εκφράζει ο Λευκός Οίκος.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές, ωστόσο, δηλώνουν ότι δεν μπορούν «από ηθική πλευρά» να σταματήσουν να πολεμούν για την προάσπιση της πόλης Ντεμπάλτσεβε την οποία θεωρούν εσωτερικό έδαφος. «Πρέπει να απαντούμε στα πυρά, να εργαζόμαστε για την καταστροφή των θέσεων μάχης του εχθρού», ανέφερε ο εκπρόσωπος των ανταρτών Ντένις Πουσίλιν. Ο ίδιος δηλώνει ότι είναι έτοιμοι οποιαδήποτε στιγμή για την απόσυρση των βαρέων όπλων αλλά δεν πρόκειται να κάνουν μονομερώς τίποτε «το οποίο θα έθετε τους στρατιώτες μας στο στόχαστρο».