17 Φεβρουάριος 2015, 13:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Φεβρουάριος 2015, 13:00

Σε 1,5 μήνα νόμος για την επιστροφή της σύνταξης των Ποντίων υπερηλίκων

  • Σε 1,5 μήνα νόμος για την επιστροφή της σύνταξης των Ποντίων υπερηλίκων
    Φωτ.: Ορέστης Παναγιώτου (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σταθερός στις προγραμματικές δηλώσεις που έκανε στη Βουλή (παρά τις όποιες συζητήσεις γίνονται σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα στις Βρυξέλλες) εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις συντάξεων, κύριων και επικουρικών, παρά τις απαιτήσεις των εταίρων (ειδικά για τις επικουρικές). Παράλληλα αποκάλυψε ότι σήμερα υπέγραψε δύο ρυθμίσεις που αναμένεται να ισχύσουν άμεσα και άλλη μία που θα έρθει στη Βουλή με τη μορφή νομοσχεδίου. Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν:

  1. Την παράταση για ένα ακόμα έτος της δυνατότητας να έχουν πλήρη υγειονομική περίθαλψη όσοι έχουν πάνω από 50 ένσημα (και όχι πάνω από 100, που λέει ο ισχύων νόμος).
  2. Τη συνέχιση της πλήρους υγειονομικής περίθαλψης των ανασφάλιστων υπερηλίκων, ηλικιωμένων και ομογενών, που τους είχε κοπεί η σύνταξη που έπαιρναν από τον ΟΓΑ.
  3. Την επαναφορά με νομοσχέδιο, σε ενάμιση μήνα, της σύνταξης σε ανασφάλιστους υπερήλικες και ηλικιωμένους.


Μετά το δεύτερο λεπτό, η επίμαχη δήλωση Στρατούλη για τους ανασφάλιστους υπερήλικες 

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναμένεται να δοθεί και το ΕΚΑΣ με τους ισχύοντες όρους και προϋποθέσεις, χωρίς αλλαγές στα εισοδηματικά κριτήρια. «Η μόνη εκκρεμότητα που έχουμε είναι για τους άνω των 65 με αναπηρία, και στους επόμενους μήνες θα λυθεί και αυτό. Σταματάμε με νομοθετική ρύθμιση τις μειώσεις που έχουν προγραμματιστεί στις επικουρικές συντάξεις. Θα κατατεθεί αύριο», συμπλήρωσε ο Δημήτρης Στρατούλης.

Ερωτηθείς για το πώς θα εξασφαλιστούν τα κονδύλια για τις προωθούμενες ρυθμίσεις, ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε ότι «μαζί με τις ρυθμίσεις που θα στείλουμε, θα υπάρχουν και μέτρα που θα αυξάνουν τα έσοδα».