17 Φεβρουάριος 2015, 14:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Φεβρουάριος 2015, 14:14

Ελλάδα-Εταίροι: Ο 2ος γύρος αυτή την ώρα στο Ecofin

  • Ελλάδα-Εταίροι: Ο 2ος γύρος αυτή την ώρα στο Ecofin
    Ο Γιάνης Βαρουφάκης, πίσω ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και δίπλα ο Κροάτης Υπ.Οικ. Μπόρις Λάλοβατς

Εκτός ατζέντας, αλλά στο επίκεντρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ των «28» στις Βρυξέλλες βρίσκεται η Ελλάδα και οι διαπραγματεύσεις της με την Ευρωζώνη, με φόντο το ναυάγιο των συνομιλιών στο Eurogroup.

Προσερχόμενος στο Ecofin και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι το επόμενο βήμα είναι ένα υπεύθυνο βήμα· η Ευρώπη θα συνεχίσει να συζητά προκειμένου να ενισχύσει τις πιθανότητες και να φθάσει σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για τον Ευρωπαίο πολίτη, είτε αυτός είναι Έλληνας είτε Ολλανδός είτε Γερμανός.

«Στην Ευρώπη ξέρουμε να συζητούμε, ώστε να φθάσουμε σε μια πολύ καλή και αξιότιμη λύση μέσα από αρχικές διαφωνίες» είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Η Ευρώπη δεν είναι διχασμένη

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, λίγο πριν μπει στην αίθουσα της συνεδρίασης αρνήθηκε ότι η Ευρώπη είναι διχασμένη όσον αφορά στο θέμα της Ελλάδας. Μιλώντας σε δημοσιογράφους επέμεινε ότι το συμβιβαστικό σχέδιο που παρουσίασε στον Γ. Βαρουφάκη δεν υποδηλώνει σύγκρουση μεταξύ θεσμών στις Βρυξέλλες.

«Δεν υπάρχει καλός μπάτσος και κακός μπάτσος. Πρέπει να υπάρχει ένα περιθώριο ευελιξίας, χώρος για άσκηση πολιτικής, αλλά όλοι πρέπει να κατανοήσουν τη διαδικασία. Η Κομισιόν συμβάλλει στη συλλογική δουλειά του Eurogroup. Δεν υπάρχει το ένα χαρτί ή το άλλο χαρτί. Υπάρχει συμβολή σε μια σφαιρική συμφωνία» είπε ο Γάλλος Επίτροπος.

«Είμαστε ενωμένοι, όλοι πιστεύουμε ότι μια λύση είναι πιθανή, δεν υπάρχει σχέδιο Β» πρόσθεσε ο Μοσκοβισί, καλώντας την Ελλάδα να κάνει το επόμενο βήμα.


 

Η... μπάλα στην Ελλάδα

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε εκφράσει την ελπίδα η ελληνική πλευρά να υποβάλει αίτημα για επέκταση του προγράμματος. «Και μόλις το πράξει, μπορούμε να επιτρέψουμε ευελιξία εντός του προγράμματος, η οποία μπορεί να ενταχθεί στις πολιτικές προτεραιότητες των ελληνικών αρχών. Θα πρέπει να δούμε αν το πρόγραμμα παραμένει σε τροχιά, που είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να προχωρήσουμε» ανέφερε. Στη συνέχεια πέταξε το μπαλάκι στην ελληνική πλευρά λέγοντας ότι «εξαρτάται από τους Έλληνες, τους οποίους δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε σε οτιδήποτε» αλλά με τους οποίους «είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε το επόμενο διήμερο».

Με βάση την ατζέντα του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ σήμερα θα εξεταστεί η πρόοδος του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη, η πρόταση για σύσταση Ευρωπαϊκού Ταμείου για τις στρατηγικές επενδύσεις.