18 Φεβρουάριος 2015, 10:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Φεβρουάριος 2015, 10:27

Μνήμες ξεριζωμού στο φεστιβάλ του Ζωγραφείου από τον Ποντιακό Σύλλογο Καλλιθέας-Συκεών

  • Μνήμες ξεριζωμού στο φεστιβάλ του Ζωγραφείου από τον Ποντιακό Σύλλογο Καλλιθέας-Συκεών

Εντυπωσίασε ο Ποντιακός Σύλλογος Καλλιθέας-Συκεών με τη συμμετοχή του στο 6ο φεστιβάλ χορωδιών της Ζωγραφείου Σχολής Κωνσταντινούπολης στις 13 Φεβρουαρίου.

Η ποντιακή αποστολή που πήρε μέρος στο φεστιβάλ ερμήνευσε ποντιακά τραγούδια ξυπνώντας μνήμες ξεριζωμού στο κοινό που χειροκροτούσε κατασυγκινημένο. Το ποντιακό ρεπερτόριο περιλάμβανε μεταξύ άλλων πασίγνωστα τραγούδια όπως «Τη τρίχας το γεφύρ'», «Αγία Σοφία Τραπεζούντας», «Η κόρ' επή'εν σον παρχάρ'» και πολλά άλλα, συνοδεία ποντιακής λύρας από τον Κώστα Κυριακίδη, ούτι από τον Μάκη Παπαδόπουλο και με χοράρχη τον Γιώργο Μπίλη. Ο Ποντιακός Σύλλογος Καλλιθέας-Συκεών δώρισε στη Ζωγράφειο Σχολή το συλλεκτικό του ημερολόγιο και ένα χρηματικό ποσό για τις ανάγκες του σχολείου.

Το φεστιβάλ παρακολούθησαν από κοντά εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριάρχη, του Ελληνικού Προξενείου, ο επίκουρος καθηγητής Βιολογίας ΑΠΘ Θωμάς Σαββίδης, καθώς και πλήθος κόσμου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ποντιακού συλλόγου στην Κωνσταντινούπολη, τα μέλη του συλλόγου είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί, την Παναγία Βλαχερνών, τον Βυζαντινό Ιππόδρομο, την Αγία Σοφία, το Μπλε Τζαμί, το Υδραγωγείο του Ιουστινιανού, το Καπαλί Τσαρσί, τη Μονή της Χώρας, το Ενυδρείο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως επίσης και άλλους χώρους στους οποίους άφησε ανεξίτηλα τα σημάδια του ο ελληνισμός.

Gallery