17 Φεβρουάριος 2015, 08:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Φεβρουάριος 2015, 08:17

Τσακαλώτος: Η Ελλάδα στο Eurogroup αντιμετώπισε «ωμή εξουσία και εκβιασμό»

  • Τσακαλώτος: Η Ελλάδα στο Eurogroup αντιμετώπισε «ωμή εξουσία και εκβιασμό»

Γερμανικός δάκτυλος βρίσκεται πίσω από το ναυάγιο του χθεσινού Eurogroup και τον «ωμό εκβιασμό» που δέχθηκε η ελληνική πλευρά, φαίνεται να εκτιμά ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook.

Η συμβιβαστική πρόταση που είχε συμφωνηθεί, έγραψε τα ξημερώματα ο υπουργός, «τορπιλίστηκε από τον Ντάισελμπλουμ» έπειτα από γερμανικές πιέσεις. Μάλιστα, σπεύδοντας να ερμηνεύσει τις δηλώσεις της διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup, υποστηρίζει ότι η βοήθειά τους είναι «μη ανιχνεύσιμη με γυμνό μάτι».

Παρόλα αυτά, καταλήγει ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε για συμφωνία την ώρα που αντιμετώπισε «ωμή εξουσία κι εκβιασμό».

Αναλυτικά η ανάρτηση του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων:

«Όπως θα ακούσατε, τα πράγματα δεν πήγαν και τόσο καλά. Υπήρξε συμβιβαστική πρόταση, η οποία συμφωνήθηκε από τον Ντράγκι, την Λαγκάρντ και τον Μοσκοβισί. Τορπιλίσθηκε όμως από τον Ντάισελμπλουμ, πιθανότατα λόγω γερμανικής πίεσης. Στη σύνοδο του Eurogroup και στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, η βοήθεια της Λαγκάρντ και του Μοσκοβισί ήταν μη-ανιχνεύσιμη από το γυμνό μάτι.

»Αυτοί λένε--> ολοκληρώστε το υπάρχον πρόγραμμα και εμείς θα δείξουμε κάποια ελαστικότητα στην εφαρμογή του. Ποτέ όμως δεν μας λένε τι θα περιλαμβάνει αυτή η ελαστικότητα. Αντιθέτως, μας λένε: υπογράψτε πρώτα και μετά συζητάμε το περιεχόμενο της «ελαστικότητας».

»Εμείς λέμε--> δώστε μας ένα πρόγραμμα- «γέφυρα» και έχουμε διευκρινίσει ποιες είναι οι δεσμεύσεις μας, όχι μόνο στην περίοδο της «γέφυρας», αλλά και για τα βασικά στοιχεία της νέας μακροπρόθεσμης συμφωνίας με τους εταίρους μας.

»Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε για να πετύχουμε έναν λογικό συμβιβασμό. Αντιμετωπίσαμε ωμή εξουσία και εκβιασμό».