17 Φεβρουάριος 2015, 00:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Φεβρουάριος 2015, 00:32

Οι πρώτες αντιδράσεις διεθνών μέσων ενημέρωσης μετά το Eurogroup

  • Οι πρώτες αντιδράσεις διεθνών μέσων ενημέρωσης μετά το Eurogroup

Το αδιέξοδο ή οριστικό ναυάγιο κατά πολλούς της συνεδρίασης του Eurogroup τη Δευτέρα, όπως ήταν φυσικό αποτέλεσε το έναυσμα για να χυθούν τόνοι μελάνι αλλά και να πληκτρολογηθούν δισεκατομμύρια λέξεις σε όλη την υφήλιο.

Κλιμάκωση, κρίση, αβέβαιο το επόμενο βήμα, αποτυχία είναι μόνο κάποιες από τις πιο συνηθισμένες λέξεις που αλιεύσαμε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μετά την ολοκλήρωση της συνέντευξης Τύπου τόσο των εκπροσώπων των Ευρωπαίων εταίρων όσο και του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Πολύ πιο κοντά στην έξοδο από το ευρώ η Ελλάδα» σημειώνει ο Guardian, ενώ η πλειονότητα των δημοσιευμάτων μιλούν για σύγκρουση, κατάρρευση και τελεσίγραφα.

Για «παταγώδη κατάρρευση των συνομιλιών» μιλούν οι Financial Times

«Το Eurogroup δεν αφήνει επιλογή στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, ενώ η ιταλική La Republica γράφει «Stop από το Eurogroup στην Ελλάδα - Αθήνα: Τα αιτήματα είναι παράλογα και απαράδεκτα».

Το Reuters ανέφερε ότι η Ελλάδα απέρριψε την εξάμηνη παράταση του προγράμματος, ενώ οι Financial Times μιλούν για «παταγώδη κατάρρευση των συνομιλιών».

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg υπογραμμίζει ότι οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα και τους επίσημους πιστωτές της στις Βρυξέλλες έληξαν τη Δευτέρα, μετά από τη θέση της νέας κυβέρνηση της χώρας πως «δεν μπορούσε να αποδεχθεί τις προτάσεις για να τηρήσει τους όρους του πακέτου διάσωσης».

Η Wall Street Journal, από την πλευρά της, σημειώνει ότι οι συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας «διεκόπησαν απότομα» τη Δευτέρα, «αναδεικνύοντας ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στην Αθήνα και τους επίσημους πιστωτές της και προκαλώντας μια περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας για το μέλλον της Ελλάδας μέσα στη ζώνη του ευρώ».