16 Φεβρουάριος 2015, 23:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουάριος 2015, 23:59

Πανάκριβο… σπορ η διαφθορά στην Ελλάδα

  • Πανάκριβο… σπορ η διαφθορά στην Ελλάδα
    Χρήμα με ουρά σπαταλάμε στην Ελλάδα για να ταΐσουμε το τέρας της διαφθοράς

Παρά τα βήματα που κάνει κατά καιρούς η Ελλάδα για την πάταξη της διαφθοράς, το «άθλημα» εξακολουθεί να παίρνει μετάλλιο στη χώρα μας.

Στοιχεία που παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και τη Διεθνή Διαφάνεια-Ελλάς/παράρτημα Θεσσαλονίκης, δείχνουν ότι η διαφθορά κοστίζει στην Ελλάδα 14 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ αυξάνει το κόστος του επιχειρείν κατά 12%!                                             

Όπως επισήμανε καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Χάρρυ Παπαπανάγος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η διαφθορά υπολογίζεται σε 120 δισ. ευρώ ετησίως και προσεγγίζει το μέγεθος της ρουμανικής οικονομίας. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ υπολογίζει τη διαφθορά σε 2,6 τρισ. δολάρια, σε παγκόσμιο επίπεδο και εκτιμά ότι αυξάνει το κόστος για τις επιχειρήσεις κατά 10%.

Το 2014, έγιναν 600 καταγγελίες για διαφθορά στη Διεθνή Διαφάνεια-Ελλάς, που αφορούσαν, κατά κύριο λόγο, την τοπική αυτοδιοίκηση, το σύστημα υγείας και την ανασφάλιστη εργασία.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι εργασίες έξι μεταπτυχιακών φοιτητών, του προγράμματος «Πολιτική και οικονομία στη σύγχρονη Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη», του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με θέμα τη διαφθορά στην Τουρκία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία, και την Σλοβενία.

Στις προτάσεις τους, για την καταπολέμηση του φαινομένου, οι φοιτητές συμπεριέλαβαν τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και την δημιουργία ανεξάρτητου οργανισμού κατά της διαφθοράς.