16 Φεβρουάριος 2015, 22:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουάριος 2015, 23:06

Βαρουφάκης: Είχα συμφωνήσει σε ένα κείμενο και μας παρουσίασαν άλλο!

  • Βαρουφάκης: Είχα συμφωνήσει σε ένα κείμενο και μας παρουσίασαν άλλο!
    Ο Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου μετά το ναυάγιο του Eurogroup

Αποκάλυψη που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου, μετά το ναυάγιο του Eurogroup, προκαλεί αρκετά ερωτήματα για τους λόγους που φτάσαμε στο αδιέξοδο.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης εξήγησε ότι πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup συναντήθηκε με τον Επίτροπο Οικονομικών Μοσκοβισί, ο οποίος του παρουσίασε «προσχέδιο ανακοίνωσης που αναγνώριζε την ανθρωπιστική κρίση και την ανάγκη να υπάρξει μια παράταση που θα οδηγούσε σε ένα 4μηνο ενδιάμεσο πρόγραμμα, ένα ενδιάμεσο συμβόλαιο για την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «σε αυτό το προσχέδιο αναφερόταν ότι η Ε.Ε. θα παρείχε τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα». Αυτό το κείμενο θα το υπογράφαμε, είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνοντας ωστόσο αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους εταίρους τις επόμενες 48 ώρες.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι το έγγραφο που παρουσιάστηκε τελικά στο Eurogroup «μας πηγαίνει πίσω όχι στην προηγούμενη Πέμπτη, αλλά την προηγούμενη Τετάρτη» επικρίνοντας τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών ότι υπαναχώρησαν. Ο όρος που είχαμε θέσει, υποστήριξε ο Βαρουφάκης, ήταν να μην επιβληθούν μέτρα που θα επέτειναν την ύφεση, δηλαδή ούτε μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις, ούτε αυξήσεις στο χαμηλό ΦΠΑ. «Δυστυχώς, αυτό το θαυμάσιο κείμενο που θα υπέγραφα στη στιγμή απεσύρθη από τον πρόεδρο του Eurogroup που μας πήγε πίσω πίσω στην προηγούμενη Τετάρτη» εξήγησε ο Βαρουφάκης.

«Εμείς ζητάμε μια διατύπωση, μια φράση που θα επιτρέψει και στις δύο πλευρές να βρουν ένα κοινό έδαφος για συμφωνία»

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «εμείς επαναλαμβάνουμε ότι θα εκπληρώσουμε τους όρους προς τους εταίρους και ότι δεν θα κάνουμε καμία ενέργεια που θα εκτροχίαζε το πρόγραμμα ή ενέργεια που θα έθετε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα».

Σε ερώτηση για το πώς θα υπάρξει συμβιβασμός, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι στην ιστορία της Ε.Ε. τίποτα δεν συνέβη όταν εκφράσαμε απόλυτες θέσεις, τελεσίγραφα. Εμείς ζητάμε μια διατύπωση, μια φράση που θα επιτρέψει και στις δύο πλευρές να βρουν ένα κοινό έδαφος για συμφωνία. «Αλλιώς θα υπάρξει μια μοναδική επίπτωση στην Ευρώπη».

Ερωτηθείς για το αν είναι ένα παιχνίδι όπως η Μονόπολη αυτή η διαπραγμάτευση ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε ότι «ποτέ δεν έπαιξα Μονόπολη με ψεύτικα χρήματα. Δυστυχώς είχα ένα παρελθόν ως καθηγητής στη Θεωρία των Παιγνίων. Δεν πιστεύω ότι οι θέσεις των Ευρωπαίων είναι απόλυτες και εγωιστικές. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι θέλουμε μια σωστή συμφωνία. Ας βρούμε αυτή τη σωστή συμφωνία. Αυτό είναι το Plan A, δεν υπάρχει Plan B. Δεν παίζουμε».