16 Φεβρουάριος 2015, 22:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουάριος 2015, 22:28

Το έγγραφο του Eurogroup που τίναξε τα πάντα στον αέρα

  • Το έγγραφο του Eurogroup που τίναξε τα πάντα στον αέρα
    Απόσπασμα από το έγγραφο-φωτιά

Το έγγραφο-σοκ για την ελληνική κυβέρνηση που εμφανίστηκε στο Eurogroup από τον Γερούν Ντάισελμπλουμ και τίναξε τα πάντα στο αέρα ζητούσε μεταξύ άλλων από την Ελλάδα, να υπογράψει μία παράταση έξι μηνών με παράλληλη ολοκλήρωση του υπάρχοντος προγράμματος.

Στο ίδιο κείμενο αναφερόταν επίσης ότι η Αθήνα δεσμεύεται για τα συμφωνηθέντα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα που φέτος είναι 3% και του χρόνου 4,5%, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση ζητά να πέσουν στο 1,5%.

Επίσης γινόταν αναφορά στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό αλλά και την προώθηση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων.

«Δίνουμε περιθώριο μιας εβδομάδας [στην Αθήνα] για να υπάρξει αίτημα παράτασης του Μνημονίου».

Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά τη διακοπή της συνεδρίασης, έπειτα από την απόρριψη από τις ελληνικές αρχές του κειμένου που, σύμφωνα με την ελληνική κυβέρνηση, ισοδυναμεί με εφαρμογή του Μνημονίου, στη συνέντευξη Τύπου τόνισε πως δεν υπήρξε συμφωνία στην τελευταία συνάντηση.

Δήλωσε πως συνομίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα και συμφώνησαν ώστε να εξετάσουν το τεχνικό πρόγραμμα.

«Ζητήσαμε από τις αρχές να δουν μία πιθανή αντικατάσταση των μέτρων της ελληνικής κυβέρνησης. Στη συνεδρίαση αυτή αφού μας πληροφόρησαν οι φορείς για το που βρισκόμαστε στο σχήμα 70-30 και το γενικότερο αίσθημα του Eurogroup είναι να ζητήσουμε μία επέκταση του ισχύοντος προγράμματος. Ο καλύτερος χρόνος είναι εδώ και τώρα και είναι η επιμήκυνση του προγράμματος, η οποία θα μπορούσε να δώσει στους Έλληνες την ευκαιρία να κάνουν χρήση αυτού του προγράμματος. Η επιμήκυνση του προγράμματος συνδέεται με μία σειρά δεσμεύσεων. Ναι σε μία ευελιξία του προγράμματος, όχι όμως με μονομερείς ενέργειες», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι «δίνουμε περιθώριο μιας εβδομάδας [στην Αθήνα] για να υπάρξει αίτημα παράτασης του Μνημονίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ