16 Φεβρουάριος 2015, 18:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουάριος 2015, 18:18

Σκληρή η Γερμανία, διαλλακτική η Γαλλία στο τραπέζι του Eurogroup

  • Σκληρή η Γερμανία, διαλλακτική η Γαλλία στο τραπέζι του Eurogroup
    O Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε μια σύντομη συνομιλία λίγο προτού ξεκινήσει το σημερινό Eurogroup (φωτ.: Thierry Monasse / EPA)

Μια εικόνα για τη στάση που θα τηρήσουν κατά τη διάρκεια του Eurogroup έδωσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας λίγο πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση για την Ελλάδα.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προσερχόμενος στις Βρυξέλλες επανέλαβε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν την πάγια θέση του ότι η Ελλάδα ζούσε επί σειρά ετών πέρα των δυνατοτήτων της και ότι η Ευρώπη δεν σκοπεύει να δώσει άλλα χρήματα χωρίς εγγυήσεις. «Όσα έχω ακούσει μέχρι τώρα δεν με έκαναν πιο αισιόδοξο. Φαίνεται να μην έχουμε κανένα αποτέλεσμα μέχρι τώρα», είπε ο Γερμανός υπουργός αναφερόμενος στις προπαρασκευαστικές εργασίες του Euroworking Group.

Περισσότερο συμβιβαστικός εμφανίστηκε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών. «Η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες κι εμείς πρέπει να σεβαστούμε την ψήφο του ελληνικού λαού», δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν.

Σύμφωνα με δύο ευρωπαϊκές πηγές που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, στο σημερινό Eurogroup δεν αναμένεται να υπάρξει κάτι περισσότερο από μια συμφωνία επί της αρχής.

Από τη μεριά του ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε εκτίμηση για το τι θα μπορούσε να συμβεί εάν σήμερα δεν υπάρξει συμφωνία. «Ο μόνος στόχος είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, να τιμήσει τις δεσμεύσεις της στους πιστωτές, και παράλληλα να ληφθεί υπόψη το πρόγραμμα που επέλεξαν οι Έλληνες ψηφοφόροι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ