16 Φεβρουάριος 2015, 17:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουάριος 2015, 17:53

Ένταλμα σύλληψης σε βάρος Αμερικανού για τους κοριούς στον Καραμανλή

  • Ένταλμα σύλληψης σε βάρος Αμερικανού για τους κοριούς στον Καραμανλή
    Φωτ.: Grant Hutchinson / Flickr

Ένα νέο κεφάλαιο στην υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών σε βάρος του Κώστα Καραμανλή και άλλων προσώπων αναμένεται να ανοίξει το ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε ο ανακριτής Διαφθοράς Δημήτρης Φούκας.

Πλέον οι Αρχές αναζητούν έναν 65χρονο πρώην υπάλληλο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, Αμερικανό υπήκοο, με την κατηγορία της κατασκοπείας. Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος ήταν το πρόσωπο-κλειδί στο μεγάλο σκάνδαλο με τους κοριούς.

Τα πλήρη στοιχεία του 65χρονου (με αρχικά W.B.) αναμένεται να δοθούν τις επόμενες ημέρες στη δημοσιότητα. Το επίμαχο διάστημα, μέχρι την αποκάλυψη της υπόθεσης, τον Μάρτιο του 2005, ο κατηγορούμενος έκανε πολλά ταξίδια στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ανακριτής διαθέτει σημαντικές αποδείξεις όπως την επίσκεψη της συζύγου του καταζητούμενου, τον Ιούνιο του 2014, σε κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στον Πειραιά από όπου αγόρασε τα περίφημα «καρτοκινητά-σκιές». Από τη δε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου προέκυψε ότι μία από τις συνδέσεις-κλώνους είχε στοιχεία συνδρομητή την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

Ο ανακριτής έχει επίσης στα χέρια του στοιχεία για κτήριο στα νότια προάστια όπου είχε τοποθετηθεί κεραία από τους δράστες των υποκλοπών.

Κατάσκοπος με διπλωματική κάλυψη;

Ο W.B., μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης με τους κοριούς, φέρεται να απομακρύνθηκε από την Ελλάδα για ένα μικρό διάστημα και να επανήλθε τον Αύγουστο του 2005 με διπλωματική πλέον ιδιότητα, ως πρώτος γραμματέας της πρεσβείας των ΗΠΑ.

Βάσει στοιχείων της ανάκρισης ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος είχε συνεργασία με τις ελληνικές υπηρεσίες κυρίως σε θέματα αντιμετώπισης τρομοκρατίας, με πλέον χαρακτηριστική τη συμμετοχή του σε επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Δίχτυ», η οποία αφορούσε την απομάκρυνση μεγάλης ποσότητας εκρηκτικών από την πρεσβεία του Ιράκ το 2003.

Ο ανακριτής Δημήτρης Φούκας ελέγχει παράλληλα αν ο κατηγορούμενος –που φαίνεται ότι από το 1990  υπηρετούσε σε μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και ήταν επιχειρησιακό στέλεχος στην Αθήνα– έχει ή όχι εμπλοκή στο σχέδιο δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή.

Πριν από λίγους μήνες ο Αμερικανός που σήμερα αναζητείται είχε διαμηνύσει διά του συνηγόρου του στον ανακριτή ότι προτίθεται να συνεργαστεί. Ουδέποτε ωστόσο προσήλθε στο ανακριτικό γραφείο ώστε να δώσει πληροφορίες για την υπόθεση.