16 Φεβρουάριος 2015, 17:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουάριος 2015, 17:29

Φρικιαστική δολοφονία νεαρής κοπέλας στην Τουρκία

  • Φρικιαστική δολοφονία νεαρής κοπέλας στην Τουρκία

Το να είσαι γυναίκα στην Τουρκία, που διεκδικεί με αξιώσεις την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζοντας πως έχει αλλάξει ριζικά τα κακώς κείμενα της κοινωνίας και αξίζει να αντιμετωπίζεται ως ευρωπαϊκή χώρα, συχνά αποτελεί δυστυχία. Η ζωή των γυναικών στις περισσότερες περιοχές της γείτονος δεν έχει αξία, θεωρείται αναλώσιμο «εμπόρευμα», και αν τύχει να αυτοκτονήσει κάποια ή να δολοφονηθεί, δεν τιμωρούνται ούτε οι ηθικοί αυτουργοί ούτε οι πραγματικοί δράστες.

Ωστόσο ο αποτροπιασμός που έχει προκαλέσει η άγρια δολοφονία της 20χρονης φοιτήτριας Οζτγκετζάν Ασλάν, η οποία στις 11 Φεβρουαρίου βιάστηκε, δολοφονήθηκε και το σώμα της κάηκε αφού είχαν κατακρεουργηθεί τα άκρα της από τον οδηγό του λεωφορείου που την μετάφερε από το πανεπιστήμιο στο σπίτι, φαίνεται να είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

«Ήθελα να κάψω το σώμα γιατί δεν υπήρχε χρόνος να το θάψω.»

Η σύλληψη και η άμεση απαγγελία κατηγοριών εναντίον του Αχμέτ Σουπχί Αλτίντοκεν, 26 ετών, αλλά και των συνεργών του, δηλαδή του 50χρονου πατέρα του Νετσμετίν Αλτίντοκεν και του 20χρονου φίλου του Φατίχ Γκιοκτσέ δεν έχει καταλαγιάσει την οργή χιλιάδων Τούρκων.

Μάλιστα οι λεπτομέρειες που έδωσε ο 26χρονος δράστης στις ανακριτικές Αρχές προκάλεσαν περισσότερη οργή. «Αφού την μαχαίρωσα, πρόσεξα ότι δεν είχε πεθάνει. Την χτύπησα πολλές φορές στο κεφάλι με λοστό» είπε, προσθέτοντας ότι ο πατέρας και ο φίλος του τον βοήθησαν να κάψει και να πετάξει το άψυχο σώμα της 20χρονης φοιτήτριας.

«Ήθελα να κάψω το σώμα γιατί δεν υπήρχε χρόνος να το θάψω» τόνισε, λέγοντας ότι έκοψε τα χέρια της νεαρής κοπέλας και τα πέταξε αλλού για να μην μπορεί να αναγνωριστεί εύκολα το πτώμα της.

«Μίλα κι εσύ» το hashtag προτροπής προς τα θύματα βίας

Από την Παρασκευή, ημέρα εντοπισμού του πτώματος της νεαρής κοπέλας κοντά στη Μερσίνα, χιλιάδες άνθρωποι –άνδρες και γυναίκες– διαδηλώνουν στους δρόμους των μεγάλων πόλεων της Τουρκίας για να ζητήσουν την παραδειγματική τιμωρία του δράστη και των συνεργών του, να εκφράσουν την οργή τους και κυρίως για να καταγγείλουν την ανησυχητική αύξηση της βίας κατά των γυναικών την οποία μάλιστα αποδίδουν και στην αδράνεια του ισλαμο-συντηρητικού καθεστώτος.

Σήμερα οι φεμινιστικές οργανώσεις έχουν καλέσει τις γυναίκες να φορέσουν πένθος και τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης έχουν κατακλυστεί από εκκλήσεις για αντίδραση, ζητώντας από τα θύματα να βγουν από τη σιωπή τους με το hashtag #sendeanlat (μίλα κι εσύ). Όπως υπογραμμίζουν, τα τελευταία 10 χρόνια στην Τουρκία έχουν αυξηθεί οι δολοφονίες γυναικών, ενώ ήταν 300 μόνο την περασμένη χρονιά.

Ο ηγέτης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επέρριψε ευθέως την ευθύνη για την αύξηση της βίας κατά των γυναικών στη θρησκευτική «ηθική» του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ.

Εξάλλου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εδώ και μήνες προβαίνει σε υποτιμητικές για τις γυναίκες δηλώσεις. Προσφάτως μάλιστα είχε πει πως η ισότητα ανδρών-γυναικών είναι «ενάντια στη φύση».