16 Φεβρουάριος 2015, 15:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουάριος 2015, 14:38

Έτοιμο το σχέδιο εξόδου των Ελλήνων ομογενών από την Ουκρανία

  • Έτοιμο το σχέδιο εξόδου των Ελλήνων ομογενών από την Ουκρανία
    Πολλοί είναι οι κάτοικοι της ανατολικής Ουκρανίας που εγκαταλείπουν τις εστίες τους. Πριν από τρεις μέρες λεωφορεία αναχώρησαν από το Ντονέτσκ για τη Ρωσία (φωτ.: Alexander Ermochenko / EPA)

Σχέδιο εξόδου των Ελλήνων ομογενών από την εμπόλεμη ανατολική Ουκρανία έχει καταρτίσει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με τη συνδρομή της ελληνικής πρεσβείας στο Κίεβο και του προξενείου στη Μαριούπολη.

Ο Νίκος Κοτζιάς σύστησε ειδική ομάδα δράσης που επεξεργάστηκε τόσο το σχέδιο άμεσης εκκένωσης των ελληνικών χωριών όσο και τον τρόπο υποδοχής των ομογενών στην Ελλάδα. Η ομάδα αυτή αποτελείται από στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, στελέχη του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, της Ελληνικής Αστυνομίας αλλά και διπλωματών.

Όπως αποκάλυψε η Real News, στον απόρρητο φάκελο ενεργειών που καταρτίστηκε αναφέρεται ότι 600 Έλληνες της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων 300 παιδιά, είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αυτή τη στιγμή αναζητούνται χώροι φιλοξενίας τόσο στην Αττική όσο και στη βόρεια Ελλάδα, με πιθανότερες περιοχές εγκατάστασης τη Ροδόπη και τις Σάπες. Όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες που μπορούν να διαθέσουν στέγη έχουν ενημερωθεί, ενώ ζητήθηκε και η βοήθεια της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Η Αθήνα βρίσκεται σε επικοινωνία με τα υπουργεία Εξωτερικών Ουκρανίας και Ρωσίας. Ζητούμενο είναι η προστασία των Ελλήνων που μένουν στην εμπόλεμη ζώνη.

Το ελληνικό ΥΠΕΞ, σε συνεργασία και με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων Ουκρανίας Αλεξάνδρα Προτσένκο-Πιτσατζή, έχει καταρτίσει έναν κατάλογο με τους Έλληνες ομογενείς. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όσοι βρίσκονται στον κατάλογο έχουν ήδη ενημερωθεί να έχουν έτοιμα τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα προκειμένου να εκδοθούν από το προξενείο τα απαραίτητα έγγραφα για τη μεταφορά τους στην Ελλάδα.

Παράλληλα, έχουν ήδη κανονιστεί λεωφορεία μεταφοράς τους σε ασφαλές αεροδρόμιο στο οποίο θα υπάρχουν C-130 και C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και ένα μισθωμένο τσάρτερ. Το σχέδιο προβλέπει επίσης να σταλεί ομάδα του ελληνικού στρατού στην ανατολική Ουκρανία προκειμένου να ελέγχει τις ασφαλείς διαδρομές και τις διαδικασίες αποχώρησης.   

Στο ελληνικό σχέδιο δράσης υπάρχει και πρόβλεψη για εκκένωση του προξενείου της Μαριούπολης και μεταφορά του στην ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο.