25 Ιούνιος 2013, 09:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 20:28

Ο Πυρρίχιος που άφησε άφωνους τους θεατές στην Σαντορίνη!

  • Ο Πυρρίχιος που άφησε άφωνους τους θεατές στην Σαντορίνη!

Ο Πυρρίχιος που άφησε άφωνους τους θεατές στην Σαντορίνη! Πόντος και Κρήτη ένωσαν τις δυνάμεις τους και πραγματοποίησαν μία εξαιρετική εκδήλωση στην Σαντορίνη.

Ο Σύλλογος Κρητών Σαντορίνης «Το Αρκάδι» παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία και φέτος στις 20 Ιουνίου 2013 στο οινοποιείο του Γιώργου Κουτσογιαννόπουλου, τα χορευτικά συγκροτήματά του.

Πρόκειται για τμήματα εκμάθησης παραδοσιακού χορού τα οποία κάτω από την καθοδήγηση των δασκάλων τους παρουσίασαν τις χορευτικές προσπάθειες που κατέβαλαν όλο το χρόνο μέσα στο χώρο του Συλλόγου. Τα χορευτικά σχήματα κάλυπταν όλες τις ηλικίες από παιδιά-εφήβους μέχρι και ενήλικες. Το αποτέλεσμα φανέρωσε τις άοκνες προσπάθειες των δασκάλων, το μεράκι που εμφυσήθηκε στους χορευτές και τη ζωντάνια της παράδοσης που αναζωογονεί κάθε έναν που την προσεγγίζει με απλότητα, σεμνότητα και ειλικρίνεια.

Οι χορευτές του Συλλόγου Κρητών με τις επιμελημένες φορεσιές τους κάτω από τους ήχους της λύρας ερμήνευσαν χορούς της λεβεντογέννας Κρήτης με ύφος που αρμόζει στην ευγένεια και το λυρισμό των συναισθημάτων της Κρητικής ψυχής. Οι μικρότεροι χορευτές κέρδισαν την προσοχή όλων με τον άρτιο συγχρονισμό τους και την χαριτωμένη παιδικότητα που εκφράστηκε αριστοτεχνικά μέσα από τις χορευτικές κινήσεις. Οι μεγαλύτεροι μάγεψαν το φιλοθεάμον κοινό με τη χορευτική δεινότητα, την εκφραστικότητα, το χαμόγελο και την έντεχνη, συγχρονισμένη κίνηση ανδρών-γυναικών που συνεπήρε τις καρδιές όλων. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι οι περισσότεροι χορευτές του μεγάλου χορευτικού σχήματος είναι οι ίδιοι Σαντορινιοί που χορεύουν τους Κρητικούς χορούς με την ίδια αγάπη και το ίδιο μεράκι εφάμιλλου με αυτού ενός συγκροτήματος της Κρήτης.

Επίσης, την εκδήλωση πλαισίωσαν, ως φιλοξενούμενοι, το χορευτικό νησιώτικο σχήμα της Αρτεμίας Δεναξά και το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Ποντίων και Φίλων Ποντίων Σαντορίνης «οι Ακρίτες». Η χορευτική σύμπραξη όλων αυτών των σχημάτων κορυφώθηκε όταν οι πρωτοχορευτές των Κρητών και των Ποντίων ενώθηκαν για να χορέψουν αντίστοιχα τους ανδροπρεπείς «πολεμικούς χορούς» τους. Εναλλάξ παρουσιάστηκε ο Πεντοζάλης και η Σέρρα-Πυρρίχιος αφήνοντας άφωνους τους θεατές αλλά και τους ίδιους τους χορευτές που η κοινή αυτή παρουσίαση μάς θύμισε τον ηρωισμό των προγόνων μας, την πλούσια κληρονομιά μας αλλά και την ευθύνη μιας τέτοιας κληρονομιάς! Μετά τους χορούς αυτούς οι νησιώτες έκλεισαν το κοινό πρόγραμμα με τον Ικαριώτικο χορό.

Ψυχή της όλης εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος των Κρητών κ. Μανώλης Ορφανός με τη σύζυγό του Ειρήνη, που με την αεικίνητη επίβλεψή τους κάλυψαν όλες τις ανάγκες των χορευτών, μουσικών, παρουσιαστών, κοινού με αρτιότητα, προνοητικότητα και αμέριστη φροντίδα. Η τελειότητα δεν είναι ποτέ το ζητούμενο μιας παράστασης˙ γι’ αυτό και το αποτέλεσμα δεν ήταν καρπός της τελειομανίας τους. Η αγάπη τους για το χώρο της παράδοσης που υπηρετούν τόσα χρόνια μέσα από το μετερίζι του Συλλόγου τους και ο σεβασμός για τα πρόσωπα που συμμετέχουν και ενσαρκώνουν την παράδοση στάθηκαν ικανά να καλύψουν και να υπερκεράσουν κάθε αδυναμία.

Από την πλευρά του Συλλόγου Ποντίων του νησιού θέλουμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στον Πρόεδρο Κρητών Σαντορίνης και το επιτελείο του, τόσο για την ευκαιρία που ευγενικά μας έδωσαν να παραβρεθούμε μαζί τους χορευτικά όσο και για τη δυνατότητα φιλοξενίας που γενναιόδωρα χορήγησαν στους μουσικούς και χορευτές μας που παραβρέθηκαν στην παράσταση όντας από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε πως τέτοιες άρτιες εκδηλώσεις που υπηρετούν και θεραπεύουν την παράδοση είναι σπάνιες στο νησί και γι’ αυτό το λόγο χρήζουν της υποστήριξης όλων των εμπλεκόμενων σχετικών φορέων. Ευχή μας να υπάρξουν και πάλι τέτοιες ευκαιρίες όπου η συνεργασία, ο κοινός πόθος, το μοίρασμα των εμπειριών να είναι αυτά που θα καταξιώνουν τους χορευτές των Συλλόγων μας και θα ανεβάζουν τη πολιτιστική στάθμη του νησιού ένα σκαλί ψηλότερα.

Κωνσταντίνος Στεφανίδης
Χοροδιδάσκαλος Συλλόγου Ποντίων και Φίλων Ποντίων Σαντορίνης «Οι Ακρίτες»