16 Φεβρουάριος 2015, 10:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουάριος 2015, 12:32

Β. Σόιμπλε: Λυπάμαι για τους Έλληνες

  • Τετ α τετ Βαρουφάκη-Σόιμπλε πριν το Eurogroup

Τις άγριες διαθέσεις του για το σημερινό Eurogroup άφησε να διαφανούν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στη γερμανική ραδιοφωνία.

Αφού πρώτα είπε πόσο «λυπάται για τους Έλληνες», χαρακτήρισε «ανεύθυνη» τη συμπεριφορά της ελληνικής νέας κυβέρνησης που «αντιμετωπίζει το θέμα σαν ένα μεγάλο παιχνίδι πόκερ».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Σόιμπλε σημείωσε ότι το θέμα κατά την αποψινή συνάντηση δεν είναι να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός αλλά «να κάνουμε την Ελλάδα και πάλι ανταγωνιστική», και πρόσθεσε ότι πολλοί συνάδελφοί του στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρουν ότι το βιοτικό επίπεδο στις χώρες τους είναι χαμηλότερο από αυτό της Ελλάδας.

Αναφερόμενος στα πανευρωπαϊκά κοινωνικά προγράμματα που προτείνει η ελληνική πλευρά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι δεν τίθενται σε συζήτηση και τα χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου».

Ωστόσο στη συνέχεια, αφήνοντας το μαστίγιο, έπιασε το καρότο και είπε ότι ναι μεν το Βερολίνο δεν θέλει έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά για να λάβει περαιτέρω βοήθεια από την ΕΕ θα πρέπει να υπάρχει το μίνιμουμ των προϋποθέσεων. Σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης υπάρχει μεγάλη προθυμία να βοηθήσουν την Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της, είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας όμως ότι «το ζήτημα είναι εάν το θέλουν και οι Έλληνες».

Νωρίτερα, αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε σχολιάσει σε βελγικά μέσα ενημέρωσης πως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ καταβάλλει «μια ύστατη προσπάθεια σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση», εκτιμώντας ότι η επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup δεν είναι πολύ πιθανή, μια και η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να έχει διαφορετικές ιδέες από τους υπόλοιπους εταίρους στην Ευρωζώνη.