16 Φεβρουάριος 2015, 09:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουάριος 2015, 09:41

Δημόσιο: Οι σαρωτικές αλλαγές που προωθούνται

  • Τα κριτήρια για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων 3

Αλλαγές με όραμα έναν λειτουργικό δημόσιο τομέα προωθεί η ελληνική κυβέρνηση, αποκλείοντας τις απολύσεις αλλά διατηρώντας τα εργαλεία της κινητικότητας και της αξιολόγησης προκειμένου να φέρει σε πέρας τα σχέδιά της. Αρωγοί στο κυβερνητικό πρόγραμμα θα είναι τεχνικοί από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Δανία.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Έθνος, μεταξύ άλλων η αξιολόγηση των υπαλλήλων θα γίνει με το «γαλλικό μοντέλο» ενώ ταυτόχρονα αλλάζει και ο τρόπος επιλογής προϊσταμένων, αλλά και ο τρόπος λειτουργίας των πειθαρχικών συμβουλίων. Παράλληλα θα αλλάξουν τα οργανογράμματα των υπουργείων με εκχώρηση αρμοδιοτήτων προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

Μεγαλύτερο βάρος ωστόσο θα δοθεί σε ένα ευρύ πρόγραμμα κινητικότητας που θα είναι κατά βάση εθελοντική και θα γίνει σε τρεις φάσεις.

  • Α’ φάση: Περιλαμβάνονται οι 3.900 απολυθέντες και θα γίνει ως το τέλος του μήνα
  • Β’ φάση: Περιλαμβάνονται οι 6.000 επιτυχόντες του ΑΣΕΠ και θα γίνει τους επόμενους μήνες
  • Γ’ φάση: Θα γίνει στα τέλη του 2015 ή τις αρχές του 2016, όπου αφού καταμετρηθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών θα ζητηθεί από τους υπαλλήλους να τις καλύψουν εθελοντικά, έτσι ώστε να καθοριστούν και οι ανάγκες του δημοσίου για να γίνουν στη συνέχεια οι προσλήψεις που χρειάζονται με πιο ορθολογικό τρόπο.