16 Φεβρουάριος 2015, 09:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουάριος 2015, 09:23

Χαστούκι στη Μέρκελ η νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στο Αμβούργο

  • Χαστούκι στη Μέρκελ η νίκη των Σοσιαλδημοκρατών στο Αμβούργο
    Ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στο Αμβούργο Όλαφ Σολτς

Νικητές των τοπικών εκλογών στο Αμβούργο φαίνεται ότι αναδεικνύονται οι Σοσιαλδημοκράτες, την ώρα που το κόμμα της Άνγκελα Μέρκελ, το CDU καταγράφει τη χειρότερη επίδοσή του από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με exit poll του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ZDF της Γερμανίας, το σοσιαλδημοκρατικό SPD εξασφαλίζει σχεδόν 47%, οι Χριστιανοδημοκράτες του CDU περίπου 16%, ενώ τρίτοι τερματίζουν οι Πράσινοι με 12%. Ακολουθεί η Αριστερά (Die Linke) με 8,5% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 7%. Το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) φαίνεται να κινείται πάνω από το όριο του 5% και άρα να εξασφαλίζει επίσης την εκπροσώπησή του στο τοπικό Κοινοβούλιο.

Εάν και εφόσον το τελικό αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στο Αμβούργο είναι αυτό ή κοντά σε αυτό που δείχνουν τα exit-poll πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ενδέχεται να δείχνει μια γενικότερη τάση για αλλαγή πολιτικής στη Γερμανία. Μια ενδεχόμενη άνοδο των Σοσιαλδημοκρατών στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μπορούσε να σηματοδοτεί και μια αλλαγή στη στάση της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Ωστόσο πρόκειται για εξέλιξη που προς ώρας δεν φαίνεται να επηρεάζει την κατάσταση.