15 Φεβρουάριος 2015, 23:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Φεβρουάριος 2015, 23:44

Ιταλία: Επιχείρηση διάσωσης 1.000 προσφύγων ανοικτά της Λιβύης

  • Ιταλία: Επιχείρηση διάσωσης 1.000 προσφύγων ανοικτά της Λιβύης

Τεράστια επιχείρηση της ιταλικής ακτοφυλακής βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μεσόγειο, ανάμεσα στις λιβυκές ακτές και τη νήσο Λαμπεντούζα, για τη διάσωση περισσότερων από 1.000 προσφύγων που επιβαίνουν σε δέκα σκάφη.

Σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής και παραπλέοντα πλοία συμμετέχουν στην επιχείρηση. Σύμφωνα με πηγές της επιχείρησης, ο αριθμός των προσφύγων μπορεί να φθάνει τους 1.200 ή και 1.300.

Επεισόδιο με δουλεμπόρους

Ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Μεταφορών κάνει επίσης λόγο για επεισόδιο που σημειώθηκε κοντά στις ακτές της Λιβύης: σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής είχε προσεγγίσει το απόγευμα μία από τις λέμβους που μετέφερε πρόσφυγες, όταν ταχύπλοο προερχόμενο από την ακτή πλησίασε με μεγάλη ταχύτητα. Οι τέσσερις άνδρες που επέβαιναν ήταν οπλισμένοι με καλάσνικοφ και ανάγκασαν τους ιταλούς λιμενικούς να τους επιστρέψουν την άδεια από τους πρόσφυγες λέμβο.

Νωρίτερα, 43 πρόσφυγες που επέβαιναν σε φουσκωτό σκάφος είχαν διασωθεί από τις ιταλικές αρχές.

Την Παρασκευή, εξακόσιοι πρόσφυγες που επέβαιναν σε έξι φουσκωτά σκάφη διασώθηκαν από εμπορικά πλοία και σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής σε απόσταση 50 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Λιβύης.

330 αγνοούμενοι…

Όμως, περί τους 330 αφρικανοί πρόσφυγες που είχαν επιβιβασθεί στις 7 Φεβρουαρίου σε ακτή κοντά στην Τρίπολη της Λιβύης σε σκάφη που βυθίστηκαν αγνοούνται ή πέθαναν από το κρύο στις αρχές της εβδομάδας στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ιταλία υπό ακραίες μετεωρολογικές συνθήκες.

Οι επιζήσαντες διηγήθηκαν ότι οι δουλέμποροι τούς απείλησαν με πιστόλια και ρόπαλα για να τούς αναγκάσουν να επιβιβασθούν στα σκάφη και να ταξιδέψουν παρά τους σφοδρούς ανέμους και την τρικυμία.

Η χαώδης κατάσταση που κυριαρχεί στη Λιβύη έχει προκαλέσει αύξηση των αναχωρήσεων προσφύγων, ανδρών, γυναικών, παιδιών και ασυνόδευτων ανηλίκων, που φθάνουν στη Λιβύη από την Ερυθραία και χώρες της υποσαχάριας Αφρικής με την ελπίδα ότι θα βρουν ειρήνη και ασφάλεια στην Ευρώπη.