14 Φεβρουάριος 2015, 20:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Φεβρουάριος 2015, 20:50

Τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Κοπεγχάγης

  • Τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Κοπεγχάγης
    Διάτρητα από σφαίρες τα τζάμια του κτιρίου που δέχθηκε την επίθεση. Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ένας άνδρας σκοτώθηκε στη Δανία και τρεις αστυνομικοί τραυματίσθηκαν κατά την επίθεση με δεκάδες σφαίρες που δέχθηκε στο κέντρο της Κοπεγχάγης κτίριο που φιλοξενούσε εκδήλωση για τον Ισλαμισμό και την ελευθερία της έκφρασης.

Οι δύο δράστες της επίθεσης διέφυγαν με αυτοκίνητο, ανακοίνωσε η αστυνομία δίνοντας στη δημοσιότητα την περιγραφή και τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος. Οι τρεις αστυνομικοί που τραυματίσθηκαν ανήκαν στη δύναμη που ήταν επιφορτισμένη με την ασφάλεια της εκδήλωσης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο πρεσβευτής της Γαλλίας στη Δανία και ο Σουηδός καλλιτέχνης Λαρς Βιλκς, γνωστός για σειρά σκίτσων του Μωάμεθ που φιλοτέχνησε το 2007. Ο Βιλκς έχει δεχθεί επανειλημμένως απειλές για τη ζωή του και περιλαμβάνεται στον κατάλογο των στόχων που έχει καταρτίσει η Αλ-Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο με πρόσωπα που θεωρείται ότι έχουν εξυβρίσει το ισλάμ.

Στον ίδιο κατάλογο βρισκόταν και ο σκιτσογράφος του Charlie Hebdo Στεφάν Σαρμπονιέ (Σαρμπ) που σκοτώθηκε κατά την επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας στις 7 Ιανουαρίου στο Παρίσι. Ο Λαρς Βιλκς έκτοτε ζει υπό ισχυρή αστυνομική προστασία.

Το Παρίσι καταδικάζει την τρομοκρατική επίθεση

«Η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της κυβέρνησης και του λαού της Δανίας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε στην πρωθυπουργό της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ την αλληλεγγύη της Γαλλίας στη δοκιμασία αυτή, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη γαλλική προεδρία.