14 Φεβρουάριος 2015, 19:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Φεβρουάριος 2015, 20:05

Αμυγδαλέζα: «Κέντρα Κράτησης τέλος» είπε ο υπουργός

  • Αμυγδαλέζα: «Κέντρα Κράτησης τέλος» είπε ο υπουργός
    Φωτ.: Άγγελος Καλοδούκας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Την ντροπή του εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, για όσα αντίκρισε στο Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών στην Αμυγδαλέζα. Ο υπουργός επισκέφθηκε σήμερα την Αμυγδαλέζα με αφορμή την αυτοκτονία 28χρονου Πακιστανού κρατούμενου, ο οποίος κρεμάστηκε χτες το βράδυ σε κοντέινερ.

Ο Γ. Πανούσης προανήγγειλε την άμεση κατάργηση όλων των Kέντρων Kράτησης και την αντικατάστασή τους από Aνοιχτά Kέντρα Φιλοξενίας, μέτρο το οποίο θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες ημέρες, αφού ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες μεταξύ των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής και Δημόσιας Τάξης.

«Ντρέπομαι γι' αυτό που είδα...»

Ο αναπληρωτής υπουργός, σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη στο Κέντρο Κράτησης, ανέφερε: «Ήρθα να εκφράσω την λύπη και την θλίψη του υπουργείου και της κυβέρνησης. Όμως τώρα εκφράζω την ντροπή μου, όχι ως υπουργού, αλλά ως ανθρώπου, ως εκπροσώπου ενός πολιτισμού».

Ο Γ. Πανούσης είπε ότι δεν πίστευε αυτά που είδε για τις συνθήκες κράτησης και διαμονής των αλλοδαπών, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν έχει να κάνει με την συμπεριφορά και την στάση των αστυνομικών, η οποία είναι σωστή, αλλά με την σύλληψη της δημιουργίας τέτοιων κέντρων.

Θα μετατραπούν σε Ανοιχτά Κέντρα Φιλοξενίας

«Δεν είναι εικόνα μιας ευρωπαϊκής χώρας και μιας χώρας που σέβεται τον άνθρωπο», τόνισε ο υπουργός και υπογράμμισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι πρέπει να αλλάξουν άμεσα. «Κέντρα Κράτησης τέλος», είπε ο Γ. Πανούσης, σημειώνοντας ότι με την αλλαγή σε Ανοιχτά Κέντρα Φιλοξενίας και τις αλλαγές στο όλο σύστημα που θα γίνουν σε συνεργασία με την υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, θα εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους αλλοδαπούς.

«Ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα, αλληλεγγύη», επισήμανε ο Γ. Πανούσης, ο οποίος διευκρίνισε ότι δεν μιλάει ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης. «Είμαστε όλοι εδώ, τα κόμματα, οι φορείς, όλη η Ελλάδα. Και η Ελλάδα δεν αντέχει μια τέτοια εικόνα. Θα τα αλλάξουμε όλα», κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός. Σημειώνεται ότι στην Αμυγδαλέζα είχαν μεταβεί από το πρωί, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων. Μετά την επίσκεψη του υπουργού αποχώρησαν και τα μέλη του ΚΕΕΡΦΑ που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.